Програмиране „от люлката” с нов редактор на Python

Програмирането става все по-достъпно чрез различни инструменти с опростен интерфейс
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов онлайн редактор на код ще направи програмирането лесно достъпно и за най-малките. Проектът на Raspberry Pi Foundation е създаден с акцент върху децата, които искат да се научат как да пишат програми и да разбират код, включително чужд.

В момента онлайн редакторът е на етап бета тестване, не е обвързан със софтуерни платформи и работи през браузър, включително в Windows, Linux и Android. Единственият достъпен език засега е Python, но се очаква разширение на функционалността и с други езици за програмиране.

Изборът на Python не е изненадващ, тъй като това е най-популярният език за програмиране, според рейтинга на Tiobe. Този език изисква минимален праг за навлизане в света на програмирането, изучаването на основите е лесно за повечето потребители, за разлика от C и C++, с които Python се конкурира по популярност.

Онлайн редакторът на код, разработен от Raspberry Pi, е безплатен и почти напълно лишен от интерфейс, което позволява на програмиста да се концентрира изцяло върху писането и отстраняването на грешки в кода. Има само три основни работни полета – списък с проекти, самият редактор на код и колона с резултата.

Основните функции работят без регистрация, но трябва да приемете бисквитките на редактора. Наличието на акаунт дава две предимства – възможност за съхраняване на кода в облака и изтегляне като ZIP архив.

Инструментът на Raspberry Pi не е единственият онлайн редактор на Python в мрежата. Той има много алтернативи – дори ако не броим виртуалния асистент Copilot, вграден в GitHub, са налични услуги като Trinket.io. Но едно от предимствата на проекта на Raspberry Pi е, че разработчиците имат няколко специализирани ръководства за Python, адаптирани за работа с този редактор.

Така изглежда опростеният интерфейс на новия онлайн редактор на код
(снимка: Raspberry Pi)

Според публикация на Tom’s Hardware, новият проект на Raspberry Pi е предназначен само за деца и тийнейджъри. Всъщност самите разработчици никога не говорят за възрастови ограничения – всеки може да използва услугата без изключение. Вероятно експертите смятат този редактор за детски на фона на основния му набор от функции.

В бъдеще авторите на редактора възнамеряват да го допълнят с поддръжка на поне още три езика. Преди всичко това е JavaScript, класиран на седмо място по популярност в рейтинга на Tiobe от април 2023 г.

Подобна услуга ще бъде полезна и за тези, които не се интересуват от програмиране на Python или JavaScript, а гледат към уеб разработките. Авторите ще добавят поддръжка на HTML и CSS. Досега създателите на онлайн редактора не са казали нищо за PHP, използван често при разработване на уебсайтове.

Коментар