ФБР: Обществените USB зарядни разпространяват вируси

Ползването на обществено достъпни USB зарядни крие риск за сигурността
(снимка: USBDenver / Twitter)

Федералното бюро за разследване предупреди потребителите на смартфони и други мобилни устройства за риска от използване на безплатните USB станции за зареждане, инсталирани на обществени места.

Според бюрото, много от тези устройства могат да бъдат контролирани от измамници и киберпрестъпници – свързването на смартфон, таблет или лаптоп може да доведе до заразяване със зловреден софтуер.

„Избягвайте да използвате безплатни зарядни устройства на летища, хотели или молове. Нападателите са намерили начин да използват публични USB портове за качване на зловреден и шпионски софтуер на устройствата”, се казва в изявление на бюрото.

Вместо това ФБР съветва хората да носят със себе си собствено зарядно устройство с USB кабел и да го включват в електрически контакт.

Бюрото публикува препоръките на сайта си. В изявлението не се споменават конкретни случаи на щети при използване на обществени зарядни устройства. От офиса на ФБР в Денвър казват, че публикацията има препоръчителен характер и нито един конкретен инцидент не е причина за това.

По-рано Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) заяви, че хакването на джаджи чрез обществени зарядни устройства с последващо изтегляне на зловреден софтуер (juice jacking) е известно от 2021 г. Този софтуер прихваща потребителски регистрационни данни, свързани с различни услуги.

FCC, подобно на ФБР, също посъветва потребителите да избягват включването на телефони и други електронни джаджи в обществени зарядни устройства.

Коментар