Безплатен WiFi достъп за ЖП пътниците в Казахстан

Работниците в БДЖ търпят унижения, а повечето ни влакове са почти мизерни, но да си ЖП пътник в Казахстан е съвсем друго нещо. Казахстанската ЖП администрация вече ще осигурява безплатни WiFi услуги за пътниците, които редовно пътуват с местната железница. За целта бе подписан рамков договор със сателитния оператор SES World Skies. Чрез него местният телеком доставчик Astel ще предлага първата високоскоростна широколентова услуга за пътниците, които редовно пътуват по най-натоварените ЖП трасета в Казахстан.

Услугата е насочена предимно към жителите, които ежедневно отиват на работа и се връщат с влак. Съответно ЖП маршрутите, по които пътуват най-много такива пътници, ще бъдат покрити от WiFi услугата.

Първоначално широколентовият достъп ще е възможен по 1300-километровия маршрут между казахстанския град Алмати и столицата Астана.

Мобилните връзки ще осигуряват интерент достъп със скорост на преноса на данни до 2048 Kbps. Връзките ще са напълно безплатни за пътуващите по популярното ЖП трасе. Очаква се скоро и други ЖП маршрути да бъдат покрити с новата услуга.

От Astel изразиха задоволство от факта, че са ангажирани със задачата да предоставят широколентов мобилен достъп за клиентите на националната ЖП компания на Казахстан. Това ще позволи на хората, които пътуват ежедневно, да бъдат онлайн повече време и ще донесе икономически ползи за региона, убедени са в Astel.

Коментар