Цветните E Ink дисплеи се доближават до качеството на LCD

Цветовете и живостта на изображенията изглеждат невероятни за E Ink дисплей
(снимка: E Ink)

Производителят на дисплеи с електронно мастило E Ink въвежда нова серия цветни модели Spectra 6, които се очакват в крайни продукти през 2024 г. Качеството на цветовете и живостта на изображенията са невероятни за E Ink дисплей.

Цветните изображения върху Spectra 6 не са толкова различни от картина на LCD екран. Ако дисплеите Spectra 6 се появят в четците на книги, това ще бъде сериозен пробив в качеството. Но засега новите дисплеи се позиционират като „digital signage” екрани, защото въпреки красивата картина, работят бавно и са скъпи.

E Ink не разкрива технически подробности за дисплеите Spectra 6. Известно е, че във всяка микрокапсула на дисплея ще има повече цветове микросуспензия – цветни частици, плаващи в разтвор на специално масло.

В новите поколения цветни дисплеи E Ink всяка микрокапсула (може да се счита за пиксел) съдържа микросуспензия от четири цвята: бяло, жълто, магента и циан. Микрокапсулите на Spectra 6 съдържат микросуспензия от шест отделни цвята, което ще разшири палитрата от изображения.

На рекламните снимки на дисплеите Spectra 6 цветовете изглеждат много ярки. Контрастът на новите продукти също е силен. Твърди се, че контрастното съотношение е 30:1, два пъти повече от черно-белите дисплеи на E Ink и около три пъти по-високо от предишното поколение цветни дисплеи.

Плътността на пикселите достига 200 dpi, въпреки че зависи от диагонала на дисплея. Какви ще бъдат диагоналите все още не е известно. Те могат да бъдат както големи, така и малки на нивото на електронните етикети с цени.

Плътността на пикселите в новите E Ink дисплеи Spectra 6 достига 200 dpi
(снимка: E Ink)

Основният недостатък на дисплеите с цветно електронно мастило е бавното опресняване на екрана, което може да отнеме до няколко минути. За да реши този проблем, E Ink започна да създава електроника, която актуализира само малка част от изображението, правейки го да мига, например, за да привлече клиенти.

Към момента E Ink предлага две нови поколения цветни екрани за електронни книги – Kaleido 3 и Gallery 3 съответно с 4K и 50K едновременно показвани цветове. Очевидно дисплеите Spectra 6 ще осигурят още повече цветове и нюанси – това ще бъдат наистина ярки цветове, каквито няма нито Kaleido 3, нито Gallery 3

Коментар