Starlink претърпя глобален срив за часове

Клиенти на Starlink останаха без интернет за часове, заради срив в мрежата
(снимка: Starlink)

Сателитният интернет Starlink, поддържан от американската компания SpaceX, претърпя глобално прекъсване през уикенда, поради изтекли сертификати, според официално изявление на доставчика.

По-конкретно, причината за повредата е изтекъл сертификат за сигурност на наземна станция, в резултат на което клиентите на компанията не са имали достъп до интернет няколко часа.

„Съжалявам, малък проблем със SpaceX Starlink. В момента работим по възстановяване на мрежата. Проблемът е причинен от изтекъл сертификат за наземна станция”, каза изпълнителният директор на SpaceX – Илон Мъск.

Въпреки че проблемът беше решен относително бързо, това не е първият път, когато мрежата Starlink се сблъсква с прекъсване. В края на март някои от новите сателити се движеха по странна траектория с непланирана промяна на височината на полета, отбелязва Datacenter Dynamics.

Илон Мъск написа в Туитър, че новите сателити „изпитват известни проблеми, както се очакваше”, и компанията възнамерява да деорбитира някои от тях. Досега поне един сателит от второ поколение Starlink е изваден от орбита, а още няколко летят на по-ниски орбити, отколкото трябва.

Коментари по темата: „Starlink претърпя глобален срив за часове”

добавете коментар...

  1. :o)

    абе къв е смисъла тоя да назначава толко хиляди души да работят за него?
    Той някакъв ИТ поддръжка ли е? Сис админ ли е? Че дава обяснения какво било станало и защо? Ебем ти най-богатия човек ЦЕО…баси мамата.

  2. Анонимен

    И на мен миналия ден ми изтече така сертификата на уеб сървъра и трябваше да го плащам да го подменям за още 2 години. Но този път реших да мина на Let’s Encrypt. Безплатен и си има скриптове, които го подменят автоматично. Съветвам Мъск и той да се насочи към тях.

Коментар