Освобождават ефира за цифровата телевизия

Съветът по националния радиочестотeн спектър обсъди проект на промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър на заседание, ръководено от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

Промените в плана целят осигуряване на радиочестотни ленти, необходими за въвеждане на наземна цифрова телевизия в България (DVB-T), съобщиха от транспортното ведомство. Това е свързано с изпълнение на политиката на правителството и решението на Европейския съюз за преминаване от аналогово към цифрово радиоразпръскване.

Предвидени са и промени с цел разширяване на радиочестотния ресурс за нуждите универсални мобилни далекосъобщителни системи (UMTS).

Една от важните промени е определянето на радиочестотни ленти за модернизация на железопътната инфраструктура в България чрез внедряване на комуникационна система (GSM-R ). С нейното въвеждане ще бъде приложена европейска директива за подобряване на безопасността на движението и ще бъде осигурена съвместимост на българските с европейските жп системи. Така ще бъде ускорено модернизирането на високоскоростната линия Пловдив-Свиленград и ще бъдат усвоени 153 милиона евро безвъзмездна помощ от Европейската комисия за проекта.

Предстои съгласуване на проекта за изменения и допълнения на Плана между заинтересованите институции. Промените влизат в сила след одобряване от Министерския съвет.

Коментар