Предстои рязко поевтиняване на SSD

Флаш паметите за SSD устройства ще поевтинеят съществено през 2011 година. Тогава се очаква производителите да усвоят 20-нанометровата технология за чипове, благодарение на която цените на NAND флашовете ще паднат рязко, според източници от тайванската индустрия, на които се позовава digitimes.com.

Поевтиняването на основния компонент на твърдотелните дискове ще доведе и до спад в цените на самите SSD. До 2011 година обаче този тип устройства няма да могат да пожънат съществени успехи в персоналните компютри.

От форума по високи технологии в Тайпе става ясно също, че китайски и тайвански компании планират съвместно да разработват и стандартизират собствена спецификация за SSD. Целта на съюза е избавяне от зависимостта на големите световни производители.

На срещата в тайванската столица са участвали висши представители на компаниите A-Data Technology, Condel Technology, JMicron Technology и Silicon Motion Technology, както и на организацията Solid State Drive Alliance (SSDA), която обединява производители на SSD.

Коментар