TruthGPT на Илон Мъск ще разбира Вселената и хората

“Ако изкуственият интелект се грижи за разбирането на Вселената, едва ли ще започне да унищожава хората” (снимка: Elon Musk / Twitter)

Намеренията на Илон Мъск да създаде алтернатива на популярния AI чатбот ChatGPT доскоро бяха в сферата на слуховете, но в интервю за канала Fox News милиардерът призна, че наистина иска да направи това и дори разкри името на бъдещата платформа – TruthGPT. Това ще бъде система с изкуствен интелект, фокусирана върху търсенето на истината.

Идеята на Илон Мъск е да създаде AI система, която се стреми да разбере човечеството и е по-малко вероятно да го унищожи. Шефът на Tesla и Twitter призна в интервюто, че се притеснява от опитите да се направи ChatGPT „политически коректен”.

Мъск за пореден път потвърди, че е горещ привърженик на регулирането на AI системите, отбелязва Блумбърг. Той смята, че изкуственият интелект е по-опасен от колите или ракетите, тъй като има “потенциала да унищожи цивилизацията”.

През 2019 г. Мъск напусна компанията OpenAI, която създаде ChatGPT, за да се съсредоточи върху инженерните проблеми на Tesla и поради наличието на някои разногласия с лидерите на стартъпа. В интервюто за Fox News той обясни решението си да създаде TruthGPT като желание да предостави на потребителите „трета опция”, когато избират между ChatGPT на OpenAI и разработките на Alphabet/DeepMind.

В сегмента на системите за генеративен изкуствен интелект Google и Microsoft са две “тежести”, по думите на Мъск, тъй като развитието на OpenAI сега се финансира активно от Microsoft, което прави ChatGPT почти комерсиална платформа.

Една от целите на Мъск с TruthGPT е изкуствнеият интелект да „разбере природата на Вселената”. „Това може да е най-добрата гаранция за сигурност, защото ако изкуственият интелект се грижи за разбирането на Вселената, едва ли ще започне да унищожава хората, защото ние сме интересна част от нея”, казва той.

Междувременно, в интервюто Мъск потвърди, че текущата оценка на капитализацията на Twitter не надвишава 20 милиарда долара, въпреки че той купи компанията в края на октомври за 44 милиарда долара. „Ние преоценихме компанията на половината от покупката цена”, заяви милиардерът.

Коментар