Германия развързва кесията за Intel, иска по-голям завод за чипове

Проекто-фабриката за чипове на Intel в Магдебург поскъпна значително
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

Плановете на intel да построи завод за чипове в Германия зависят до голяма степен от субсидията, която американската компания ще получи от правителството. Сега има ново развитие, което приближава проекта до реализация.

Откакто Intel обяви намерението си да изгради фабрика за договорно производство на чипове в Германия, икономическата ситуация в региона се промени драстично, което, съчетано с висока степен на бюрокрация, измества реалистичната дата за начало на строителството към 2024 г.

Сега властите се опитват да координират с Intel разширяването на производствените обеми, а ръководството на компанията се стреми да си издейства допълнителни субсидии, отбелязва Файненшъл Таймс.

Първоначалните разчети на Intel за изграждане на завод за производство на чипове в Магдебург възлизаха на 17 милиарда евро с пусков срок на предприятието 2028 г. С такъв бюджет проектът може да разчита на субсидии в размер на 6,8 милиарда евро.

В новите икономически условия обаче оценката на проекта поскъпна до почти 30 милиарда евро, в резултат на което Intel очаква увеличение на пакета от помощи до 10 милиарда евро.

Германските власти се опитват да убедят Intel да увеличи проектния капацитет на предприятието в Магдебург. В този случай правителството е готово да увеличи размера на субсидиите. Подобна корекция обаче би довела до увеличаване на собствените разходи на Intel за германския проект.

В същото време представители на компанията уверяват, че дори като се вземе предвид увеличението на прогнозните разходи по проекта, тя няма да се откаже от него. Освен това парцелът за строеж е придобит през ноември миналата година.

Германските власти, от своя страна, са готови да компенсират увеличените разходи, свързани с проекта на Intel, и признават, че оценките са нараснали значително през последните месеци.

Коментар