AI инструмент на Adobe намалява рутинната работа

Новите AI функции на Firefly за работа с аудио и видео ще помогнат на професионалните редактори да намалят обема на рутинната работа (снимка: Adobe)

Преди около месец Adobe пусна нов пакет за редактиране на съдържание Firefly, базиран на генеративен изкуствен интелект. Компанията вече работи върху множество актуализации, за да даде разширени възможности на своите потребители с Creative Cloud.

Ако първоначално Firefly предлагаше изкуствен интелект за генериране на изображения, сега Adobe добавя към пакета функции за работа с аудио и видео материали, съобщи Engadget.

Firefly, създаден на основата на технологии от Sensei, е набор от генеративни AI модели, които могат да създават и трансформират аудио, видео, изображения и 3D модели, използвайки текстови описания, точно както правят Dall-E и ChatGPT.

Функциите на Firefly вече са налични в екосистемата на Adobe, включително в приложенията Premiere Pro, Illustrator, After Effects и Photoshop, но засега само за потребители, които участват в затворена бета програма.

Новите функции за работа с аудио и видео ще помогнат на професионалните редактори да намалят обема на рутинната работа. Сега, за да вмъкнат запазени изображения в кадрите, да добавят ефекти или да намерят изрезка за своя проект, те просто могат да въведат идеите си в текстовия съветник на Firefly и алгоритъмът ще свърши останалото.

Потребителите на Adobe ще могат да „подобрят преобразуването на текст в цвят” и ще разполагат с разширени възможности, които им позволят да регулират нивата на яркост и наситеност, да променят времето на деня и дори сезона, като използват описания на естествен език.

Генеративните AI функции вече обхващат и аудио обработката, позволявайки на потребителите да вмъкват фонова музика и звукови ефекти въз основа на текстови заявки. Очаква се също Adobe да добави анимирани шрифтове и автоматизирана функция b-roll, която анализира съдържанието на сценария, за да създаде сторибордове и да предложи видеоклипове.

Освен това самият изкуствен интелект на Firefly ще помогне на новите потребители да научат как да използват разширените функции, като създаде персонализирани ръководства за тях.

Коментар