Япония привлече ChatGPT на административна работа

Чатботовете вече се реализират и в държавната администрация
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново признание за способностите си получи чатботът с изкуствен интелект ChatGPT. Министерството на земеделието, горите и рибарството на Япония започна да го използва за писане на нормативни документи.

В момента администрацията тества чатбота, за да опрости официалните документи и да ги направи по-разбираеми, съобщи министър Тецуро Номура, цитиран от Блумбърг. За първи път клон на японското централно правителство заяви публично, че тества изкуствен интелект от OpenAI.

„Ние не правим нищо сериозно с този [чатбот]”, каза Номура пред репортери по време на пресконференция, добавяйки, че чатботът ще обработва само публично достъпна информация, тъй като винаги има риск от изтичане на класифицирана информация.

Министерството планира да използва чатбота за актуализиране на онлайн ръководства за това как гражданите да попълват заявления за безвъзмездни средства и друга държавна подкрепа, съобщи по-рано изданието Asahi. Хиляди страници с регулаторни промени се правят всяка година, а сега министерството възлага на AI отнемащата време задача да актуализира страниците си.

Наскоро министърът на дигиталната реформа Коно Таро съобщи на пресконференция, че има проблеми, които трябва да бъдат решени при използването на чатбота, вкл. опасения относно обработката на въведените в него данни и факта, че понякога AI предоставя невярна информация.

Коментар