Откриха цифров иновационен хъб в Пловдив

Компаниите, които вървят по пътя на цифровата трансформация, са по-печеливши, заяви министър Георги Тодоров (снимка: Министерство на електронното управление)

Министърът на електронното управление Георги Тодоров откри днес в Пловдив Европейския цифров иновационен хъб „Тракия”. Инициативата поставя на фокус дигиталната трансформация и киберсигурността на бизнеса и общинските структури. 

„Иновативните цифрови решения са крачка към по-доброто бъдеще и компаниите, които вървят по пътя на цифровата трансформация, са по-печеливши. Развитието и ефективното внедряване на нови технологии би довело до конкурентоспособна икономиката и привличане на нови инвестиции във всяка област”, каза Георги Тодоров.

По неговите думи, един от основните приоритети на служебното правителство е подобряване на цифровата свързаност. Нейното внедряване е тема, която е обвързана индиректно с киберсигурността и осигуряването на надеждна киберзащита, допълни министърът.

Хъбът ще подпомогне малките и средните предприятия и общинските структури в Южен централен район с обучения и информация относно финансови инструменти за повишаване на киберсигурността.

„Киберсигурността изгражда доверие в технологиите и системите, а оттам – и доверие в държавата”, каза Тодоров.

Проектът е на стойност 3 млн. лева и ще продължи 3 години – до 2025. Финансира се по програма „Цифрова Европа” от Европейската комисия и по национална програма „Научни изследвания, иновации и цифровизация за интелигентна трансформация” от Европейския фонд за регионално развитие.

Министерството на електронното управление е пряко ангажирано с изграждането на устойчива и безопасна киберсреда и ежедневно се работи в посока осведоменост на гражданите и повишаване доверието на бизнеса по всички теми на ефективната киберзащита, увери Георги Тодоров.

Коментар