Финансовият сектор е изправен пред сложни рискове за сигурността

Сигурността на данните е втората най-бързо нарастваща категория разходи за сигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато финансовите организации са по-напред по отношение на цифровата трансформация от по-широкия пазар, 82% от тях посочват, че все още са необходими големи или умерени промени през следващите 3-5 години, за да продължат да бъдат конкурентоспособни, сочи нов доклад на AMD, изготвен в партньорство с 451 Research.

Много още трябва да се направи, като компаниите за финансови услуги и застраховане (FSI) трябва внимателно да планират, докато управляват риска, посочват авторите на доклада.

Както търговските вериги, така и бизнес клиентите очакват по-добро и по-задълбочено ангажиране в каналите за цифрово банкиране и застраховане, като в същото време FSI организациите са изправени пред разширяващи се регулаторни изисквания.

Да останеш гъвкав и да се справиш с тези нови реалности става все по-трудно, когато приложенията се разширяват извън обичайните за тях области, създавайки нови възможности за атаки срещу сигурността, се казва в анализа.

Дигиталната трансформация има много аспекти, но е добре известно, че фирмите могат да подобрят резултатите на своите клиенти, да увеличат оперативната ефективност и да се конкурират по-ефективно. Използването на данни по новите, разнообразни начини може да бъде рисковано, ако не се управлява добре и това особено важи за организациите за финансови услуги.

Изследването установява, че сигурността на данните е втората най-бързо нарастваща категория разходи за сигурност (след мрежовата сигурност) за комплекс от инструменти за сигурност, свързани с доставчика.

Изграждането на нови възможности за сигурност като част от усилията за дигитална трансформация може да намали някои от сложните рискове, пред които FSI  компаниите са изправени ежедневно, и да защити данните, докато те работят.

Нов клас вградена в процесора защита на данните може да предпази информацията от наблюдение и драстично да намали опасността от уязвимост дори на ниво дънна платка. Това означава, че дори привилегированите администратори няма да имат достъп до данните.

Подобен подход отваря вратата към по-голяма гъвкавост на инфраструктурата чрез подобряване на сигурността в локални среди, както и в хоствани услуги и облаци, където се използват тези нови процесори.

Случаите на използване на по-добри технологии за защита на данните едва сега започват да се осъзнават. Например, измама или пране на пари могат да бъдат открити, като същевременно се запази поверителността на клиентите.

Освен това могат да се извършват кредитни оценки и оценки на риска и финансови търговски анализи, без страните да разкриват чувствителни данни на конкурентите. Възможностите в тази област са наистина много широки, подчертават авторите на доклада.

Коментар