United Group продаде пасивната си инфраструктура на TAWAL

4800 телекомуникационни кули на United Group стават собственост на TAWAL
(снимка: United Group)

Телекомуникационният и медиен оператор United Group, в състава на който е Виваком, постигна споразумение за продажбата на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България, Хърватия и Словения на TAWAL, дъщерно дружество на stc Group.

Пасивната инфраструктура от над 4800 кули се оценява на 1,22 милиарда евро без кредити и парични средства. Цената ще бъде изцяло платена и представлява 20,1 пъти EBITDAal (печалбата преди данъци, лихви, амортизация, след лизинг и преди МСФО 16), съобщиха официално от United Group.

Продажбата на пасивна инфраструктура на мобилни мрежи е актуална тенденция в сектора в Европа и по света. Приходите от продажбата ще позволят на United Group значително да намали задлъжнялостта си и ще осигурят средства за бъдещ растеж, заявиха от компанията.

Очаква се транзакцията да помогне на United Group да продължи да инвестира в мобилната си мрежа, включително да реализира плановете си за изграждане на близо 2000 нови базови станции през следващите 20 години.

Сделката е първата инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен сектор. TAWAL е най-големият доставчик на интегрирана ИТК инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка и притежава портфейл от над 16 000 мобилни кули.

United Group, с мажоритарен собственик инвестиционната компания BC Partners, оперира в Югоизточна Европа, където управлява широко портфолио от активи, вкл. мобилни и фиксирани интернет услуги, телевизии, онлайн и печатни медии.

Финансов консултант на United Group по сделката е Goldman Sachs. Групата ще продължи да реализира сделки по сливания и придобивания и да търси допълнителни възможности да разширява присъствието си в ЕС. В идния понеделник United Group ще публикува годишните си финансови резултати.

Коментар