Европарламентът одобри закон за регулиране на пазара на криптовалути

Всяка компания, предлагаща услуги, свързани с криптовалута в Европа, ще трябва да се регистрира официално в една от страните на ЕС (снимка: CC0 Public Domain)

Европейските законодатели одобриха амбициозен закон за регулиране на индустрията на криптовалутите. Решението да приеме закон за пазарите на крипто-активи (Markets in Crypto-Assets, MiCA) прави ЕС първата широкомащабна юрисдикция, която въвежда всеобхватни правила за регулиране на пазара на криптовалута и защита на потребителите.

Новият закон ще влезе в сила през юли тази година, след като бъде одобрен от всички 27 държави-членки на ЕС, заяви комисарят по финансовите услуги Мейрид Макгинес, цитирана от Блумбърг.

Отделни разпоредби от законодателството ще влизат в сила постепенно – например, разпоредбите за стейбълкойни ще започнат да се прилагат от юли 2024 г.

MiCA се разработва в продължение на три години и се счита за алтернатива на американския подход за контролиране на сектора чрез принудителни действия. Критиците обаче смятат, че законопроектът е остарял още преди да влезе в сила и настояват за редица промени.

След влизането в сила на закона всяка компания, предлагаща услуги, свързани с криптовалута в Европа, ще трябва да се регистрира официално в една от страните от региона, за да получи разрешение за работа в рамките на целия блок.

Европейският банков орган и Европейският орган за ценни книжа и пазари ще гарантират, че платформите за криптовалута отговарят на регулаторните изисквания, включително по отношение на управлението.

Очаква се законът да направи ЕС по-привлекателен за крипто-компаниите, което ще окаже натиск върху други юрисдикции да въведат подобни изисквания.

Коментари по темата: „Европарламентът одобри закон за регулиране на пазара на криптовалути”

добавете коментар...

  1. op

    Е…, преди да направиш закон, не трябва ли да разбираш “много” от крипто валута, а ако разбираш много, ще изкарваш истинска валута от търговия с крипто, а няма да пишеш закони.

  2. Emi

    Това стана преди няколко дни, много добра новина за монеро. Точно тогава много яко си тръгна нагоре.

Коментар