AI чатботът Google Bard се научи да пише, обяснява и проверява код

В допълнение към генерирането на код, AI може да го проверява и обяснява
(снимка: CC0 Public Domain)

Една от водещите теми сред заявките за търсене е програмирането, а базираният на изкуствен интелект чатбот Bard на Google вече е способен да генерира код, да отстранява грешки и да обяснява как работи кодът, потвърдиха от гиганта в интернет търсенето.

Bard поддържа 20 езика за програмиране, включително C++, Java, JavaScript и Python. Чатботът е интегриран с други продукти на Google, което означава, че поддържа експорт на код към среда Colab за програмиране в Python и освен това може да помогне при писане на функции за Google Sheets, отбелязва Engadget.

В допълнение към генерирането на код, Bard може да обяснява неговите фрагменти – това е полезно за тези, които току-що са започнали да учат програмиране. Системата показва на такива потребители защо този или онзи фрагмент от кода дава определен резултат.

Освен това Bard може да дебъгва код, който не работи точно както биха искали програмистите. Все пак Google признава, че Bard може да създаде код, който не отговаря на очакванията или е непълен, затова препоръчва на програмистите да проверят и тестват резултата.

Но AI чатботът може да отстрани грешки в собственото си творение, ако му кажат, че не работи. А по-опитните програмисти могат да поискат от системата да оптимизира кода, като го направи по-бърз или по-ефективен.

Коментар