IBM бере плодовете от придобиването на Red Hat

34-те милиарда долара, които IBM даде за Red Hat, вече се изплатиха
(снимка: Red Hat)

Приходите на IBM за първото тримесечие възлизат на $14,3 млрд., което е с 0,4% повече спрямо същия период на предходната фискална година, а печалбата се покачва с 26,5%, достигайки $927 млн., сочи финансовият отчет на ИТ корпорацията.

Подразделението за софтуер на IBM получава приходи от $5,92 милиарда, което е с 2,6% повече отколкото през първото тримесечие на 2022 г. и над прогнозата на анализаторите, които очакваха $5,83 милиарда.

В сегмента на хибридните облачни решения IBM отчита ръст от 2%, включително с приходите от дейността на придобитата Red Hat, които са се увеличили с 8%, докато решенията за данни и AI бележат ръст от с 1%. Софтуерът за обработка на транзакции генерира 3% увеличение на приходите, в сравнение с миналата година.

Изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна и финансовият директор Джим Кавано посочиха Red Hat като основен източник за силния растеж в софтуерния сектор. Това е улеснено от търсенето на платформата OpenShift, годишните приходи от която достигнаха 1 милиард долара, и платформата за автоматизация Ansible.

Няколко години след като IBM завърши придобиването на Red Hat за 34 милиарда долара, инвестицията вече се е изплатила. „Учетворихме приходите на Red Hat за около три години и половина”, каза Джим Кавано.

Консултантските услуги на IBM носят приходи от $4,096 милиарда (2,8% увеличение) на компанията, въпреки че анализаторите прогнозираха малко повече – $5,01 милиарда.

Инфраструктурното подразделение регистрира спад от 3,7% – до $3,1 милиарда, въпреки ръста на IBM Z System от 7%. Приходите от поддръжка на инфраструктура са намалели с 9%.

Във финансовия сегмент компанията получава приходи в размер на $0,2 милиарда, което е ръст от 27,3% на годишна база. Що се отнася до прогнозата за 2023 г., IBM планира да увеличи приходите си тази година с 3-5% (като се изключат валутните колебания).

Коментар