Скоро сателитите ще ни наблюдават навсякъде постоянно

Докато изследователските телескопи в космоса като “Хъбъл” (на снимката) отправят взор към далечната вселена, все по-голям брой сателити с камери наблюдават случващото се на Земята в детайли (снимка: CC0 Public Domain)

Сателитните изображения се усъвършенстват постоянно, а резолюцията им става все по-добра. Все повече са и фирмите, които се стремят да изграждат спътникови „съзвездия“ в небето. Естествено, целта им е да продават изображенията. Ако съчетаем тези кадри с данни от GPS, дронове, публикации в социалните мрежи и локационни данни от телефоните, се оказва, че можем да разберем за всеки човек кога къде ходи, какви обекти посещава, къде учат децата му. Какво означава това за неприкосновеността?

През 2013 г. полицията в Грантс Пас, Орегон, получава сигнал, че мъж на име Къртис Крофт отглежда незаконно марихуана в задния си двор. Проверяват в Google Earth. Четиримесечното сателитно изображение показва стройни редици растения в имота на Крофт. Ченгетата нахлуват в дома му и изземват 94 растения.

През 2018 г. бразилската полиция в щата Амапа използва сателитни изображения в реално време, за да открие място, където дърветата са изтръгнати от земята. Когато отиват там, откриват, че мястото се използва за незаконно производство на дървени въглища. Арестуват осем души във връзка със схемата.

Китайските правителствени служители отричат съществуването на концентрационни лагери за уйгури в провинцията Синдзян. Казват, че там има „професионални училища“. Но правозащитниците използват сателитни изображения, за да покажат, че много от „училищата“ са заобиколени от наблюдателни кули и бодлива тел.

Иновациите изпреварват регулациите

Всяка година наличните сателитни изображения стават все по-качествени, с ясен образ, и се правят по-често. И броят им расте. Ако през 2008 г. е имало 150 сателита за наблюдение на Земята, в момента са над 750. Сателитните компании не предлагат 24-часово наблюдение в реално време, но има основание да се смята, че се приближават към това.

Защитниците на неприкосновеността предупреждават, че иновациите в сателитните изображения изпреварват способността на правителствата да регулират технологията. Ако сега не наложим по-строги ограничения, казват те, един ден всички – от рекламните компании до подозрителните съпрузи и дори терористичните организации – ще имат достъп до инструменти, които преди бяха средство само на правителствените шпионски агенции. Което би означавало, че във всеки един момент всеки може да наблюдава всеки друг.

Все по-ясни изображения

Комерсиалните сателитни изображения в момента са доста добри: достатъчно качествени, за да се види добре автомобил, но не достатъчно, за да се разберат марка и модел. Събирани достатъчно често, такива изображения правят възможно фермерът да следи здравето на културите си на полето, но все пак не се правят толкова често, че хората да могат да проследят кога идват и си отиват съседите. Тази схема е умишлена. В действителност сателитите могат да заснемат много по-подробни изображения, но поне засега тези способности са запазени за военните шпионски сателити.

Разделителната способност позволява детайлност до 25 см. Тази резолюция е достатъчно добра, за да задоволи повечето клиенти. Инвеститорите могат да прогнозират доставките на петрол по сенките, наблюдавани в резервоарите за съхранение на петрол. Фермерите могат да наблюдават наводненията, за да защитят своите култури. Правозащитните организации могат да проследяват потоци от бежанци, например от Мианмар и Сирия.

Но сателитните изображения се подобряват по начин, който инвеститорите и фирмите неизбежно ще искат да използват. Компанията за изображения Planet Labs в момента поддържа 140 сателита. Те са достатъчни, за да преминат над всяко място на Земята веднъж на ден.

Maxar, доскоро DigitalGlobe, която изстреля първия комерсиален сателит за наблюдение на Земята през 1997 г., изгражда цяло „съзвездие“, което ще може да преглежда всяко място на света по 15 пъти на ден. BlackSky Global обещава нейните спътници да надничат над повечето големи градове до 70 пъти на ден. Това може да не е достатъчно, за да се проследи всяко движение на дадено лице, но ще покаже по кое време на деня нечия кола е на дадено място или не е.

Някои компании дори предлагат видео на живо от космоса. Още през 2014 г. новостартираща компания от Силициевата долина, наречена SkyBox (по-късно преименувана на Terra Bella, после закупена от Google), започна да рекламира HD видео клипове с дължина до 90 секунди. А компанията EarthNow казва, че ще предложи „непрекъснато наблюдение в реално време“, при това „със закъснение от около една секунда“, въпреки че някои смятат, че преувеличава възможностите си.

Всеки се опитва да се доближи до „жива карта“, казва Чарли Лойд от Mapbox, който създава персонализирани карти за компании като Snapchat и Weather Channel. Все пак Лойд и колегите му смятат, че сме „изключително далеч от [възможността за заснемане на] пълноценно видео на Земята с висока разделителна способност“.

Алтернативни образи

Някои от най-радикалните разработки в наблюдението на Земята включват не традиционната фотография, а по-скоро радарно наблюдение и хиперспектрални изображения, които улавят специфични дължини на електромагнитните вълни извън видимия спектър. Облаците могат да скрият образа на Земята във видимата светлина, но сателитите могат да проникнат през тях с помощта на радарни технологии, които не се влияят от облачната покривка. Технологията може да определи височината на обект с точност до милиметър.

НАСА използва подобен радар от 70-те години на миналия век. Но фактът, че САЩ го одобри за търговска употреба миналата година, е доказателство за неговата мощ и политическа значимост.

Междувременно фермерите могат да използват хиперспектрално наблюдение, за да следят дадена култура и да разбират в какъв етап от цикъла на растеж се намира. И геолозите могат да използват технологията – за да открият структурата на дадена скала, която може да е благоприятна за добив. Същата система може да се използва и от военни служби или терористи за идентифициране на подземни бункери или ядрени материали.

Повече детайл

Разделителната способност на сателитните изображения също вероятно ще се подобрява с всеки следващ ден. 25-сантиметровият таван, заложен сега, ще бъде предизвикван, тъй като конкуренцията на международните сателитни компании се увеличава. Съперничеството тук позволява всякакви удари „под пояса“. Нищо не пречи, да речем, китайска компания да заснема и продава изображения с 10 см разделителна способност на клиенти по цял свят.

Нещо, което ще направи сателитните снимки много по-мощно оръжие, е способността да се обработват големи обеми кадри. Това става възможно благодарение на напредъка на AI. Аналитични компании като Orbital Insight и SpaceKnow подават визуални данни на алгоритми, предназначени да позволят на всеки с интернет връзка да „разгадава“ изображенията.

Инвеститорите използват този анализ, за да оценяват, например, икономическата активност на дадени региони въз основа на светлината, която се излъчва оттам през нощта. И крадците могат да сканират града, за да определят кои семейства са извън града най-често и за колко време.

Екосистема от данни

Сателитните компании и тези за автоматизирани анализи казват, че анонимизират данните, с които боравят, като ги „почистват“ от идентифициращи елементи. Но дори ако сателитите не разпознават лица, тези изображения, комбинирани с други потоци от данни – от GPS, охранителни камери, дронове, публикации в социалните медии – могат да представляват заплаха за поверителността.

При желание всичко може да се проследи за всеки човек – къде ходи, в какви магазини влиза, къде ходят децата му на училище, какви религиозни институции посещава, с колко хора се среща и къде, казва Питър Мартинез от фондация „Сигурен свят“.

Към всичко това следва да добавим и вездесъщите проследяващи устройства, които всички ние доброволно носим – телефоните в джобовете ни. Независимо от настройките, всяко от тях постоянно картира всяко наше движение.

Не бива да сме наивни – подобно на всички инструменти, сателитните изображения са обект на злоупотреби. Дори сателитната компания да замъгли кадрите от даден регион, това е достатъчно за заинтересованите лица да се досетят, че там се случва „нещо“.

Скъпо е, засега

Нещо, което засега ни спасява от перманентното небесно наблюдение, е цената. Някои предприемачи в сателитния бизнес твърдят, че няма достатъчно търсене, за да се изплати изграждането на „съзвездие“ от сателити, способни да наблюдават денонощно при разделителна способност под 25 см.

Някои компании пускат в орбита сравнително евтини „наносателити“ с размерите на тостери. Такива са например 120-те сателита Dove, изстреляни от Planet. Те са много по-евтини от традиционните сателити, според говорител на компанията.

„Фундаментален факт от физиката е, че размерът на блендата определя границата на разделителната способност, която можете да получите“, казва Уолтър Скот, основател на DigitalGlobe, понастоящем вече Maxar. „На дадена надморска височина се нуждаете от телескоп с определен размер“. Това е, в случая на Maxar, отвор от около метър в диаметър, монтиран на сателит с размерите на малък училищен автобус.

Но по-големите сателити означават по-скъпи изстрелвания, така че компаниите ще се нуждаят от финансов стимул за събиране на такива подробни данни. Въпреки това вече има търсене на изображения с разделителна способност под 25 см. Има и предлагане на такива.

Например, някои застрахователи се нуждаят от това ниво на детайлност, за да забележат дървета, надвиснали над покрив на сграда, или да различат оберлихт от слънчев панел. Те могат да получат подобни изображения от самолети и дронове. Но ако цената на сателитните изображения спадне достатъчно, застрахователните компании вероятно ще преминат към тази оферта.

Бъдещето на свободата и неприкосновеността

На повечето места по света законите са относително ясни по отношение на наблюдението. В днешната ера на технологичен прогрес въпросът често се свеждат до това дали даден акт на наблюдение нарушава нечие „разумно очакване за поверителност“. Снимка на човек, направена на обществен тротоар? Да, може. Снимка, заснета чрез дрон през прозореца на нечия спалня? Вероятно не.

Снимка от сателит, обикалящ на стотици километри в небето, заснемащ видео на кола, която спира пред дадена къща? Засега не е ясно…

Коментар