Излизат твърди дискове с капацитет над 30 TB

HAMR твърди дискове с огромен капацитет потеглят към първите си клиенти
(снимка: Seagate)

Производителят на твърди дискове Seagate започна да доставя HDD устройства с капацитет над 30 терабайта (TB), базирани на технологията за термомагнитен запис (HAMR). Първият клиент на такива HDD е облачен център за данни.

„Ние следваме заявените от нас планове и достигнахме ключов етап миналата седмица, като изпратихме квалификационни мостри на нашия партньор. Очакваме да признаем първоначалните приходи от платформи с 30 TB и повече през това тримесечие като част от нашите системни решения Corvault”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Дейв Мозлив в конферентен разговор с анализатори и инвеститори.

Признаването на приходите означава, че новият хардуер – системи за съхранение Corvault, базирани на 30 TB HAMR твърди дискове и по-големи – вече е тестван от Seagate, закупен, изпратен и в момента се тества от клиенти. Веднага след това Seagate ще признае получените пари от новите устройства като доход, отбелязва Tom’s Hardware.

Seagate възлага големи надежди на технологията HAMR и през годините доставяше базирани на нея твърди дискове на избрани клиенти за оценка. По време на скорошния отчет за приходите си компанията обяви, че планира да пусне 2-ро поколение HAMR платформа за конвенционални твърди дискове през третото тримесечие на 2023 г.

Делът на HAMR твърдите дискове ще остане незначителен тази година, но ще се увеличи, тъй като медиите и главите стават по-ефективни, казват от Seagate. Първоначално компанията възнамеряваше да използва HAMR дискове и глави за създаване на ултра-премиум устройства с висока производителност за хипермащабни облачни центрове за данни.

С течение на времето обаче тези нови носители и глави ще бъдат използвани в твърди дискове с висок капацитет от среден клас и дори от начално ниво, за да се намалят производствените разходи и да се увеличи рентабилността на компанията.

Междувременно Seagate не дава никаква индикация колко бързо нейните устройства ще преминат към HAMR, въпреки че компанията възнамерява да увеличи производството по тази технология през 2024 г.

Коментар