САЩ създават Национален център за полупроводникови технологии

САЩ преследват глобално лидерство в полупроводниковата индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на САЩ създава мрежа от организации за проектиране на чипове. Проектът, известен като Национален център за полупроводникови технологии (NSTC), се реализира съгласно приетия неотдавна Закон за чиповете.

Инициативата цели да установи глобално лидерство на САЩ в полупроводниковата индустрия чрез намаляване на времето и разходите за преход от дизайн на чипове към масово производство, отбелязва TechPowerUp.

NSTC ще помага на стартиращи фирми и предприемачи да изградят прототипи и да пуснат малки предпроизводствени партиди, за да намерят партньори за последващо пълномащабно производство.

В допълнение към научната работа, NSTC ще участва в производството на полупроводници, осигурявайки подкрепа с квалифицирани работници в предприятията – центърът ще си сътрудничи с Министерството на търговията.

Предполага се, че дейността на NSTC ще обхване няколко региона в САЩ – възможно е центърът да има присъствие там, където полупроводниковата индустрия все още не е представена. Местоположението на централата на NSTC ще бъде избрано през следващите месеци.

Коментар