Уязвимост в GPT-4 отвори безплатен достъп до невронната мрежа

Невронната мрежа GPT-4 е обект на засилен интерес от ентусиасти и конкуренти
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерен разработчик на име xtekky представи нов проект GPT4Free, който представлява набор от инструменти за безплатен и почти неограничен достъп до чатбот, базиран на GPT-4 и неговия предшественик GPT-3.5. Експлойтът е създаден с помощта на „обратно инженерство”, което помага да се открие уязвимост в API на невронната мрежа.

Основната ставка на GPT-4 е $0,03 за 1000 токена „подсказване” (около 750 думи) и $0,06 за 1000 токена „завършване” (също около 750 думи). Достъпът до GPT-3.5 е по-евтин – $0,002 за 1000 токена.

Експлойтът GPT4Free, достъпен в GitHub, не заобикаля механизмите за платен достъп до платформата на OpenAI, но „измамва” API, принуждавайки платформата да вярва, че заявките идват от ресурси, към които са свързани платени акаунти, като търсачката You.com, платформата за писане на текст WriteSonic и чатбота Quora Poe.

В своя защита разработчикът казва, цитиран от TechCrunch, че GPT4Free е предназначен да се изпълнява само за „образователни цели”. Ентусиастът твърди, че ще продължи да работи по проекта, дори ако се опитат да го съдят.

Предполага се, че ресурсите, които са станали жертви на GPT4Free, ще коригират пропуските в сигурността и ще затворят достъпа до инструмента в обозримо бъдеще – GitHub може също да премахне изходния код на проекта, но това само ще стимулира последователите му.

Достъпът до невронната мрежа GPT-4 все още е ограничен и това затруднява всички желаещи да я тестват. Експертите наричат GPT-4 ​​една от най-малко прозрачните разработки на OpenAI, а компанията все още не е обявила кога платформата ще се появи в публичното пространство.

Вероятно на OpenAI ще се наложи активно да се бори с „пиратските” опити на ентусиасти и конкуренти да се доберат до ресурсите на напредналата невронна мрежа.

Коментар