България ще работи с Google за създаване на центрове за данни

Вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов разговаряха на форум в Гърция с представители на Google за изграждане на центрове за данни в България
(снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

В България успешно може да се развиват центрове за данни, заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на среща с генералния мениджър за Югоизточна Европа на Google – Пеги Антонаку.

„Готови сме да работим с Google за създаване на центрове за данни в България”, каза Алексиев. Разговорите с интернет гиганта Google се проведоха в рамките на Осмото издание на Делфийския икономически форум в Гърция, който приключва утре. В срещата участва и заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Представителите на Google заявиха, че имат интерес към българския пазар и планират разрастване на дейността си в региона. Пеги Антонаку отбеляза, че предстои откриване на център за данни в Гърция.

„ИТ секторът в България се развива динамично и предлага много добри възможности. Ние разполагаме с едни от най-добрите специалисти в областта на информационните технологии, което е гаранция за успех на един подобен проект”, посочи вицепремиерът Христо Алексиев.

Той бе категоричен, че за реализиране на планираната дигитализация на икономиката в България от ключово значение е осигуряването на надежден и сигурен пренос на данни, както и изграждане на съответните центрове. В тази връзка по време на срещата бе обсъдена подготовка на предстояща визита на регионалния мениджър на корпорацията в София.

Преди срещата представителите на Google на форума демонстрираха пред двамата български вицепремиери някои от новите приложения на интернет компанията.

Коментар