IBM ще замени хиляди служители с изкуствен интелект

Изкуственият интелект започва да заменя служители в офисите на корпорациите
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ гигантът IBM ще прекрати временно наемането на нови служители и планира да замени 7,8 хиляди свободни позиции със системи с изкуствен интелект (AI), според официални източници от компанията, на които се позована Блумбърг.

Шефът на IBM Арвинд Кришна обяви намерението на компанията да спре наемането на нови служители за редица позиции в компанията. Очаква се през следващите години изкуственият интелект да може успешно да се справя с много от дейностите. По-специално става дума за служители в „бек офиса” като HR специалисти, чиито задачи не включват директна комуникация с клиенти.

Предполага се, че IBM ще забави или спре напълно наемането на нови служители. Около 26 000 работници в бек офиса на компанията са на позиции, които не включват директен контакт с клиенти. Арвинд Кришна смята, че 30% от тези служители могат лесно да бъдат заменени с помощта на изкуствен интелект и автоматизация през следващите пет години.

С други думи, става въпрос за около 7,8 хилядни работни места – за някои от тези позиции IBM просто няма да наема нови служители.

Докато AI инструментите привлякоха общественото внимание предимно със способността си да генерират код, текстове и друго съдържание, експертите предполагат, че те имат потенциал да окажат отрицателно въздействие и върху пазара на труда. Планът на Кришна, който беше отговор на бързото развитие на технологиите, e само първият знак за предстоящи кадрови промени в много индустрии.

Според шефа на IBM, все повече и повече ежедневни задачи като подготовка на писма или преместване на служители между отделите вероятно ще бъдат напълно автоматизирани в близко време. Вярно е, че много функции в областта на човешките ресурси, от набирането на персонал до оценката на тяхното представяне, не биха могли се изпълняват от AI поне още едно десетилетие.

Сега IBM има около 260 000 служители и компанията продължава да наема разработчици на софтуер и хора, които да работят с клиенти. Според Кришна, намирането на търсещ работа днес е по-лесно, отколкото преди година. По-рано тази година компанията обяви предстоящото съкращаване на няколко хиляди души.

В същото време шефът на IBM твърди, че само през първото тримесечие на тази година компанията е наела още 7 хиляди души. Струва си да се отбележи, че самата IBM постави началото на AI решенията. По-специално нейният суперкомпютър Watson и свързаният с него софтуер бяха използвани за изграждане на модели за машинно обучение преди 10 години.

Сега Кришна, който пое управлението на IBM през 2020 г., се занимава активно с оптимизация на бизнеса – от продажба на слабо печеливши структури като Watson Health до съкращаване на служители. До края на 2024 г. се очаква неговите действия да помогнат за спестяване на 2 милиарда долара годишно.

Коментари по темата: „IBM ще замени хиляди служители с изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Brave Source

    Ще им се наложи да мислят, да са изобретателни, да се преквалифицират, да се борят на живот и смърт за Оцеляването си.

  2. Brave Source

    Ще им се наложи да мислят, да са изобретателни, да се преквалифицират, да се борят на живот и смърт за Оцеляването си или Всичко, което нормалните български хора и най-вече българският Интелектуалец е правил, прави и ще прави цял живот и даже отвъд живота и смъртта…

  3. Brave Source

    На изгонените “богоизбрани” ще име се наложи най-после да мислят, да се преквалифицират, да са изобретателни и да се борят на живот и смърт за Оцеляването си – т.е.Всичко, което обикновените български хора и най-вече българският Интелектуалец е правил и ще прави цял живот и даже отвъд живота и смъртта…

  4. Българин

    Клиент съм на ИБМ. Ползвам техни облачни услуги. А тук въпроса не е за файтоните, а за бъдещето на милиони хора от ИТ индустрията. И обикновено когато корпорациите не могат да бъдат обуздани от правителства и закони, нещата стават лоши за работниците. Защото за корпорациите в много случаи човешката съдба е един ред в Excel.

  5. Anonymous

    И кого ще блокираш като не си клиент на ибм, виж кои са им клиентите и ще разбереш несъстоятелността на това хайде да ги блокираме, сигурно и такива е имало пред автомобилите – хайде да ги блокираме че файтонджиите остават без работа. 150 години по късно всички знаем какво е търсенето на файтони

  6. Българин

    И как ще се изхранват съкратените. Или за големите корпорации хората не значат нищо. Ами тогава да направим и ние бойкот на всички услуги от тях.

Коментар