Apple започна да сглобява iPhone 14 в Бразилия

Apple търси по-изгодни дестинации за производство на някои от смартфоните си
(снимка: CC0 Public Domain)

В стремежа си към географска диверсификация на производството на смартфони, Apple започна да сглобява модела iPhone 14 в Бразилия. Читател на бразилския блог MacMagazine наскоро е закупил iPhone 14 със 128 GB, обозначен с BR/A и надпис „Assembled in Brazil” на кутията.

Предполага се, че само базовият модел на iPhone 14 се произвежда в Бразилия, тъй като никой друг читател на блога не е съобщил, че е купил iPhone 14 Pro или iPhone 14 Plus с ID BR/A. Смартфоните на Apple, доставяни на пазара в Бразилия от Китай, са обозначени с BZ/A или BE/A.

Apple вече има история със сглобяване на iPhone в Бразилия. Миналата година там беше произведен iPhone 13. Моделът iPhone SE също се произвежда в Бразилия, заради местното данъчно облагане.

Вносните мита за определен списък от продукти, който включва почти всички устройства на Apple, са много високи в Бразилия. iPhone 14 128GB, доставен от чужбина, струва 7599 реала (около $1520), докато същият модел, произведен на местно ниво, струва около 5000 реала (около $1000).

Въпреки че Китай все още заема по-голяма част от производството на Apple, през последните години компанията търси диверсификация в други страни, поради нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин и ограниченията в Китай заради Covid-19.

Дори ако сглобяването на iPhone в Бразилия е фокусирано само за нуждите на местния пазар, това ще помогне на Apple да избегне недостига на смартфони в страната. Публикация на 9to5Mac твърди, че тази година Apple планира да започне сглобяване на iPhone 15 едновременно в Китай и Индия.

Коментар