Сензори управляват светофарите най-добре


Подробности от проект за нова светофарна система, базирана на интелигентни сензори, разкри наскоро EDN.com. Детайлите дават яснота защо добавянето на електронни компоненти като сензори може да направи светофарите по-интелигентни и по-практични.

Предложението, описано от EDN.com, показва, че сензорите могат да наблюдават трафика по пътищата, измервайки скоростта и мястото на всяко превозно средство. На база на тази информация всеки сензор може да подава сигнали за настройване на продължителността на светене на светофара за пешеходците.
Проектът се базира на използването на сензори с безжична свързаност и соларно електрозахранване. Те могат да заместят сега действащите камери, които са комплектовани с купища кабели и превключватели.
При новия подход се комбинират четири сензора в една нескъпа конфигурация, която включва и стълб с височина около 1,8 м. и ширина около 15 см. Той може да се използва в комбинация със светофарната уредба или пък да се монтира самостоятелно, обяснява изданието.
Това далеч не е първият опит за създаване на система за интелигентни регулиране на светофарите и изобщо на движението по пътищата. Наскоро IBM представи концепцията Smart City за подобряване на движението, която включва няколко големи града по света, сред които и София.

Коментар