Търговията на Европа с Китай леко се забавя

През първата половина от 2009 година стойността на износа на 27-те страни членки на ЕС към Китай е спаднал до 32 милиарда евро в сравнение с 39 милиарда евро през първата половина на 2008 г. Wносът от Китай пък е спаднал до 103 милиарда от 112 мииарда евро година по-рано. Това съобщи Евростат, статистическата служба на ЕС.

Търговският дефицит на ЕС с Китай се изчислява на 65 милиарда евро през първата половина на 2009.

Делът на Китай в общия обем на външната търговия на ЕС е над 7%. Делът на Китай във вноса на ЕС пък се изчислява на 17%. И в двата случая е налице нарастване, тъй като през първата половина на 2008 година делът на Китай в износа нa ЕС е бил 6%, а делът на азиатската страна във вноса на Европа е бил 14%.

Това значи, че Китай е вторият най-голям търговски партньор на ЕС след САЩ.

Близо 60% от стоките, които ЕС изнася за Китай през първата половина на 2009 г., представляват машинария и превозни средства (в т.ч. електрозахранващо оборудване, компютри, електрически и електронни устройства, пътни транспортни средства и части за тях, кораби, самолети и ЖП оборудване). Около една пета се съставлява от други произеждани стоки (кожа, гума, дървесина, хартия, текстил, метали, строителни компоненти и фитинги, обзавеждане, дрехи, обувки и аксесоари, научно-изследователски инструменти, часовници, камери).

Що се касае до стоките, които ЕС внася от Китай, това са най-вече компютри и компоненти за тях, мобилни телефони и видеоигри.

Износът на България за Китай през първата половина на 2009 г. възлиза на 30 милиона евро. Вносът ни от Китай се изчислява на 249 милиона евро. 

Коментар