Intel променя захранването в чипа, за да постигне предимство

Чиповете на Intel от следващо поколение ще получат предимство от нова схема на захранване
(снимка: Intel)

Intel разработва нова вътрешна мрежа за захранване (PDN) на чипове от долната страна на матрицата, или с обратно подаване на захранване. Технологията PowerVia може да се окаже едно от основните предимства на процесните технологии 18A и 20A, които компанията скоро ще въведе в производството на полупроводници.

За да привлече инвеститори, Intel демонстрира PowerVia в тестов чип, който е произведен по четвърто поколение технологичен процес на компанията (Intel 4), съответстващ на 7 нанометра. Експерименталният чип с обратно подаване на захранването е базиран на неназовани енергийно-ефективни E-ядра и е внедрен в процеса Intel 4.

Резултатите от тестовете, които ще бъдат представени в пълни подробности на форума за VLSI технологии и схеми през 2023 г., показват, че PowerVia позволява използване на повече от 90% от стандартните клетки в значителна част от ядрото, като същевременно се постига увеличение на тактовата честота с повече от 5% за сметка на намаляване на падането на напрежението.

„Пост-силициевото отстраняване на грешки беше успешно, с леко увеличено, но все пак приемливо време за обработка. Освен това термичните свойства на тестовия чип PowerVia съответстват на по-високата плътност на мощността, очаквана от логическото мащабиране”, казва Intel, цитиран от Tom’s Hardware.

PowerVia позволява използване на над 90% от стандартните клетки в голяма част от ядрото
(снимка: Intel)

Технологията PowerVia разделя проводящите линии на вход/изхода и захранването чрез преместване на захранващи шини към задната част на чипа, което помага за решаване на проблеми като високото съпротивление в задната част на линията (BEOL). Това подобрява производителността на транзисторите и намалява консумацията на енергия, като също така елиминира потенциалната интерференция между контактите за данни и захранване.

В допълнение, разделянето на проводящите линии за PDN и данни допринася за намаляване на площта, което може да доведе до по-висока плътност на транзисторите в сравнение със съществуващите процеси.

Intel планира демонстрация на PowerVia PDN в средата на юни. Компанията ще покаже как работи технологията и как може да увеличи честотата чрез намаляване на съпротивлението. Това предполага, че следващото поколение процесни технологии 18A и 20A ще имат поне едно доказано предимство пред конкурентите, които разчитат на конвенционално захранване.

Коментари по темата: „Intel променя захранването в чипа, за да постигне предимство”

добавете коментар...

  1. Тера до анонимното тъпо парче

    За кварталният неграмотник -общак в някой израелски кол център всички са измамници и опитват да го мамят. Само неграмотния му ‘работодател’, заради които има депортирани вече стотици българи са ОК, Те не Чийтят.

  2. Anonymous

    Пак чийтват…

Коментар