Най-зеленият център за данни – в пещера под катедрала

В студенината на масивна пещера под една християнска катедрала в Хелзинки, Финландия, ще се помества най-зеленият център за данни на планетата, предаде Ройтерс.

Излишната топлина от стотици сървъри, разположени в скала под Uspenski Cathedral, един от най-популярните туристически обекти на Хелзинки, ще бъде канализирана в системата за централно отопление на домовете във финландската столица.

“Това е напълно осъществимо, една значителна част от отоплението в столицата може да бъде произведено от енергията на компютърните зали”, казва Юха Сипила, ръководител на проекта Helsingin Energia.

Новият център за данни на местната фирма за ИТ услуги Academica тръгва онлайн през януари. Това е един от начините за разрешаване на екологичните проблеми, свързани с превръщането на интернет в централно хранилище за данни и обработка, или т. нар. “облачен компютинг”.

Компаниите, търсещи дългосрочно намаляване на разходите за информационни технологии, се концентрират върху центровете за данни, които генерират до 30 на сто от енергийните им сметки.

Един от основните проблеми е, че в типичния център за данни само 40-45 на сто от енергията се използва за компютърни обработки – останалата част е предимно за охлаждане на сървърите.

Центрове за данни, като например тези, управлявани от Google, вече използват около 1% от световната енергия, а търсенето на техните услуги нараства непрекъснато.

“Това е един наболял проблем за ИТ доставчиците, тъй като нарастването на енергийните разходи за захранване и охлаждане на  сървъри се очаква да изпревари търсенето на самите сървъри”, коментират от анализаторската компания Vaxa.

ИТ компаниите не могат да се справят сами с предизвикателството и трябва да създадат нови партньорства с експерти по управление на енергията, каквито са дружествата за комунални услуги, посочват от Vaxa.

Емисиите на въглероден диоксид от центровете за данни бяха около една трета от тези на авиокомпаниите, но нарастват с 10% на година и сега достигат нивата на цели държави като Аржентина или Холандия.

Освен че ще предоставя топлина за домовете във финландската столица, новата компютърна зала в Uspenski ще използва половината от енергията на един типичен център за данни, казва Сипила.

Нейният принос в централното отопление ще бъде съпоставим с този на една голяма вятърна турбина, която осигурява достатъчно топлина за 500 големи частни къщи.

Коментар