Сделката на Viasat и Inmarsat получи важно одобрение

Секторът на сателитните комуникации се развива бързо, с нови играчи на пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Британският орган за конкуренция и пазари (CMA) официално одобри очакваното сливане на сателитните оператори Viasat и Inmarsat. Сделката се оценява на 7,3 млрд. долара.

Новината идва два месеца след като CMA заяви, че е малко вероятно да одобри сделката и около 16 месеца след като сливането беше обявено за първи път от компаниите. Първоначално британският регулатор смяташе, че подобно обединяване на активи ще влоши конкуренцията и ще доведе до поскъпване на Wi-Fi за пътниците в самолета.

Сега обаче CMA стигна до извода, че с навлизането на нови конкуренти на пазара проблемът става по-малко релевантен, отбелязва Ройтерс. По-специално, Starlink вече изстреля хиляди сателити в орбита и подписа споразумения за предоставяне на интернет с редица авиокомпании и дори мобилни оператори като T-Mobile.

Според CMA, секторът на сателитните комуникации се развива бързо, нови бизнеси навлизат на пазара, повече сателити се изстрелват в космоса, сключват се повече сделки. Американската Viasat и британската Inmarsat вече предлагат разнообразни сателитни услуги – от телефония до Wi-Fi при търговски полети.

Всички индикации сочат, че секторът ще продължи да расте, а по-внимателното проучване на условията на сделката предполага, че авиокомпаниите и клиентите от Обединеното кралство ще продължат да се радват на предимствата на активното сътрудничество между различни двоставчици.

Струва си да се отбележи, че британското правителство, от своя страна, вече одобри сделката, оценявайки я от гледна точка на заплахи за националната сигурност, без да открие рискове.

Въпреки това подобни рискове бяха забелязани в Европейския съюз. През февруари Европейската комисия заяви, че е започнала подробно разследване на сливането, заявявайки, че сделката ще позволи на Viasat да “намали конкуренцията на пазара на широколентов достъп за въздушния транспорт”. Така, въпреки че последните новини са обнадеждаващи за Viasat и Inmarsat, компаниите все още трябва да се борят, за да получат одобрението на всички регулатори.

Силният конкурент на двете компании е преди всичко услугата Starlink, доставяна от SpaceX на Илон Мъск. Viasat вече се опита да заведе дело в САЩ с искане за забрана на изстрелването на нови сателити под предлог за заплаха за околната среда, но не успя.

Коментар