Chrome ускорява AI приложенията с помощта на WebGPU

Браузърът Chrome прави локалната обработка на AI алгоритми по-ефективна
(снимка: CC0 Public Domain)

Google обяви официално поддръжка на технологията WebGPU в Chrome – тя осигурява хардуерно ускорение за някои уеб приложения чрез директен достъп на браузъра до ресурсите на графичния процесор. Това ще помогне на компютрите локално да обработват не само 3D графики, но и алгоритми за изкуствен интелект.

„С WebGPU мрежата е готова за изкуствен интелект”, заяви Мат Уодъл, ръководител на направлението за разработчици и потребители в проекта Chrome, в интервю за CNET преди конференцията Google I/O. На събитието компанията ще демонстрира работата на уеб приложението Stability AI – това е AI алгоритъм, който генерира изображения по текстово описание.

Този ход на Google отразява развитието на AI технологии, които дълго време бяха зад кулисите, но станаха по-видими с появата на генеративни платформи от следващо поколение като OpenAI ChatGPT, Microsoft Bing, Google Bard и Adobe Firefly.

Хардуерните ресурси на телефоните и лаптопите са много по-скромни от изчислителната мощ на центъра за данни, но възможността за стартиране на AI приложения локално, а не в облака, трудно може да бъде подценена – проблеми, свързани с мрежови повреди, както и прехвърляне на лични данни, ще останат в миналото.

Технологията WebGPU датира от проекти на Google, Apple и други компании, които планираха да предоставят на уеб приложенията достъп до графични процесори – привилегия, които имаха само игрите. Скоро обаче стана ясно, че графичните процесори са ефективни и като ускорители на AI алгоритмите.

Междувременно Google обяви началото на партньорски проект с екипите на Mozilla Firefox, Apple Safari и Microsoft Edge, който ще позволи на разработчиците да осигурят съвместимост на своите приложения с различни браузъри.

На Google I/O интернет гигантът ще демонстрира също нови функции на технологията WebAssembly (Wasm), която позволява стартиране на приложен софтуер като Adobe Photoshop и Autodesk AutoCAD в браузъра. Сега в Wasm се появи поддръжка на езика Kotlin – той често се използва при създаване на приложения за Android, което означава, че разработчиците на професионалния софтуер ще могат да привлекат нови потребители от други платформи.

Коментар