Супер-екологичен център за данни заработи в Япония

Слънчевата електроцентрала на JRE в префектура Нагано, Япония, захранва еко център за данни
(снимка: JRE)

Японската корпорация за възобновяема енергия (JRE) обяви, че е постигнала стабилна работа на своя център за данни, захранван изцяло с електричество, получено от слънчеви клетки, и охлаждан с изворна вода.

Още преди обявяване на проекта японските власти говориха за готовността на регионите да предложат място за разполагане на центрове за данни далеч от Токио. Това е част от план на правителството за децентрализация на центровете за данни, тъй като сега 60% от тях са разположени в земетръсен и уязвим на цунами район близо до Токио, което създава риск от прекъсване на услугите.

През юни 2022 г. в префектура Нагано започна изпълнението на съвместен проект между JRE и Morgenrot, близо до слънчева електроцентрала, собственост на JRE. Микро-центърът за данни от контейнерен тип беше изграден от Mirait Corporation и пуснат в експлоатация през декември 2022 г., съобщи Datacenter Dynamics.

Супереокологичният център за данни е оптимизиран за AI и HPC натоварвания. Той разполага с 40 GPU сървъра с AMD и NVIDIA ускорители. Системата за охлаждане е без CFC хладилни агенти и използва само вода от близкия кладенец. Комплексът има PUE от 1.1 и нулеви емисии на CO2 (с изключение на емисиите от строителството и производството на оборудване).

Сървърните ресурси се управляват от Morgenrot, която предоставя облачна услуга M:CPP (Morgenrot Computing Power Pool). Това не е първият зелен проект за център за данни, който Morgenrot изпълнява – компанията има подобни съоръжения, захранвани с възобновяема енергия, по целия свят.

Слънчевата електроцентрала JRE Nagano Omachi, разположена в района на центъра за данни, има инсталиран капацитет от 2442 kW и се очаква да генерира 3,5 милиона kWh годишно.

Коментар