35% спад на лаптоп пазара, надежди за второто тримесечие

Пазарът на лаптопи преживя слабо първо тримесечие, но се очаква възстановяване
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на лаптопи потъна с 35% през първото тримесечие на 2023 година спрямо същия период на миналата година и с 9,5% спрямо предходните три месеца, сочи нов анализ на DigiTimes Research, без да уточнява обема на доставките.

В периода януари-март 2023 г. производителите са направили опит да се отърват от запасите от лаптопи, намалявайки покупките на компоненти. Анализаторите определят високото търсене на хардуер за игри като тенденция през тримесечието.

Очаква се в началото на второто тримесечие доставчиците да намалят запасите и да пуснат на пазара нови лаптопи в големи количества. Освен това се очаква възстановяване на търсенето на лаптопи в образователния сектор. В резултат, през второто тримесечие глобалните доставки на преносими компютри може да нараснат с 9%, в сравнение с предходните три месеца.

Според анализаторите на TrendForce, около 33,9 милиона лаптопа са пуснати на световния пазар през първото тримесечие на 2023 г. Това е с 13% по-малко от предходното тримесечие и с 39% по-малко на годишна база. Анализаторите посочват продължаващите икономически проблеми като основна причина за спада – те ограничават потребителската активност и възпрепятстват продажбите на лаптопи на фона на усилията, положени в каналите за дистрибуция за елиминиране на запасите.

В опит да компенсират натиска на непродадения инвентар, доставчиците на персонални компютри намалиха обемите на ODM поръчките към своите договорни партньори – производители на преносими компютри. TrendForce вярва, че предприетите мерки ще дадат резултати през второто тримесечие на 2023 г.

Предвид очакваното отслабване на излишъка, анализаторите прогнозират възобновяване на тримесечния ръст на доставките на лаптопи. Предполага се, че доставките през април-юни ще се увеличат с 11% спрямо януари-март и ще възлязат на 37,63 милиона единици. Въпреки това, в сравнение със същия период на 2022 г., когато бяха доставени 45,7 милиона броя лаптопи, намалението ще е почти 18%.

През март анализаторите на IDC понижиха перспективите си за компютърния пазар, позовавайки се на макроикономически проблеми и общо отслабване на потребителското търсене. За 2023 г. анализаторите очакват спад в предлагането на настолни компютри, лаптопи и таблети с 11,2%, до 403,1 млн. броя, което е под нивото от 2019 г. Обемът на доставките на традиционни компютри ще намалее с 10,7%, до 260,8 милиона единици.

Коментар