Apple единствена от големите няма сгъваем смартфон

Бизнесът със сгъваеми смартфони е обещаващ, според пазарните наблюдатели
(снимка: CC0 Public Domain)

След като тази седмица Google представи Pixel Fold, Apple остана единственият голям производител на смартфони в света, който няма сгъваем модел в своето портфолио. Компанията се оказа настрана от тенденция, която обещава многомилиардни приходи в бъдеще, отбелязва Блумбърг.

Въпреки че Apple започна работа по сгъваем iPhone преди много години, компанията все още не проявява сериозен интерес към пускане на такова устройство на пазара. Този подход не е необичаен за Apple – в Купертино често предпочитат да се включат във вече установена категория, предлагайки по-модерна джаджа.

Когато се появи на пазара през 2007 г., iPhone не беше първият смартфон, но направи революция. Apple също така няма стимул да преработва сегашната си линия iPhone, тъй като тя вече доминира на пазара на премиум смартфони.

Джуси Хонг, анализатор от Omdia, коментира пред Блумбърг, че сегментът на сгъваемите смартфони все още не е достатъчно голям, за да отнеме значителен дял от iPhone, който заемаше 77% от пазара на устройства за над $751 миналата година.

Според Нийл Моустън, директор изследвания в Strategy Analytics, пускането на неготов за пазара сгъваем смартфон може да унищожи целия бизнес на iPhone. „Ако до 2025 г., когато приходите на индустрията се доближат до десетки милиарди долари, Apple няма в продажба сгъваем iPhone или iPad, тогава ще започнем да се тревожим малко”, каза той.

В момента сгъваеми устройства се предлагат само с платформа Android, а Samsung е лидер на този пазар. Корейската компания се конкурира с Google, както и с китайски марки, включително Xiaomi, Huawei, Tecno, Vivo, Oppo и Honor.

Коментари по темата: „Apple единствена от големите няма сгъваем смартфон”

добавете коментар...

  1. цък язък

    Супер безсмислените айфони как така пропускат и игнорират поредната безсмислица при телефоните?

Коментар