Британски регулатор спъва сделката на Microsoft и Activision Blizzard

Microsoft се сблъска с нови проблеми за сделката с Activision в Обединеното кралство
(снимка: Microsoft)

Органът за конкуренция и пазари (CMA) на Обединеното кралство издаде временна заповед, в която се посочва, че Microsoft и Activision Blizzard ще се нуждаят от „предварително писмено съгласие” от регулатора, преди да направят взаимно придобиване на дялове. Най-просто казано, Microsoft не може да купува акции на Activision и обратно – това важи и за дъщерните им компании.

Решението на СМА идва две седмици след като регулаторът блокира сделката на Microsoft за закупуване на Activision Blizzard за 68,7 милиарда долара. Поглъщането би позволило на Microsoft да получи игрални хитове като Call of Duty, Overwatch и World of Warcraft. Регулаторът е загрижен, че сделката ще доведе до по-малко иновации и по-малък избор за геймърите в бизнеса с облачни игри.

Microsoft и Activision разкритикуваха решението и заявиха, че ще обжалват. Представител на Activision коментира, цитиран от BBC, че Обединеното кралство е „ясно затворено за бизнес”.

За да се осъществи сделката, тя трябва да бъде одобрена от регулаторите в Обединеното кралство, САЩ и Европейския съюз – много други държави вече са одобрили придобиването. CMA беше първият регулатор, който взе решение през април. Очаква се ЕС да вземе решение през май.

Временната заповед на CMA гласи, че органът „предотвратява проактивни действия” от Microsoft или Activision Blizzard. Документът не позволява на компаниите да придобиват дялове една в друга, включително техните дъщерни дружества или предприятия, в които имат дялове, например:

  • Activision Blizzard не може да инвестира в Microsoft Xbox Game Studios;
  • Microsoft не може да инвестира в дъщерни дружества на Activision Blizzard като King, студиото, което прави популярната мобилна игра Candy Crush Saga.

В заповедта се казва, че компаниите трябва „незабавно да уведомят CMA”, ако имат „каквато и да е причина да подозират”, че заповедта е била нарушена. Говорител на Microsoft заяви пред BBC News: „Оставаме твърдо ангажирани с тази сделка и очакваме с нетърпение да отнесем случая си до Съда за обжалване на конкуренцията”.

Коментар