ЕС одобри сделката между Microsoft и Activision Blizzard

Microsoft получи важно одобрение на сделката по поглъщането на Activision Blizzard
(снимка: CC0 Public Domain)

Както се очакваше, на 15 май Европейската комисия взе окончателно решение за сделката по поглъщане на издателя на игри Activision Blizzard от Microsoft за сумата от 68,7 милиарда долара – регулаторът одобри придобиването.

Ключов фактор за одобрението на сделката бяха лицензионните споразумения на Microsoft за пускане на Call of Duty на различни платформи за облачни игри, отбелязва Ройтерс.

Според представители на Европейската комисия, ангажиментите на Microsoft „напълно разсейват опасенията на Комисията и означават значително подобрение на ситуацията за облачните игри в сравнение с настоящата”.

Регулаторът също така смята, че за Microsoft би било неизгодно да лиши платформата на Sony Interactive Entertainment, тоест конзолата PlayStation, от достъп до игрите на Activision Blizzard, но дори и това да се случи, конкуренцията на европейския пазар няма да бъде силно засегната.

Одобрението на ЕС идва по-малко от три седмици, след като сделката беше блокирана от Органа за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA), заради опасения за облачните игри. Microsoft възнамерява да обжалва това решение.

Поглъщането среща съпротива и от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), която дори заведе дело с искане да блокира сделката. Заседание по делото е насрочено за 2 август.

В същото време разрешението от Европейската комисия със сигурност ще увеличи шансовете на Microsoft да приключи сделката. Към днешна дата тя вече е одобрена от регулаторите в Саудитска Арабия, Сърбия, Бразилия, Чили, Япония и Южна Африка.

Коментар