Италия ще подпомогне хората, уволнени заради AI

Изкуственият интелект ще принуди голям брой хора да се преквалифицират
(снимка: CC0 Public Domain)

Италианските власти заделиха 30 милиона евро за фонд, който ще подпомага обучението на гражданите в дигитални професии. 10 милиона ще бъдат похарчени за преквалификация на хора, чиито професии са особено застрашени от изкуствения интелект.

Над половината (54%) от италианските граждани на възраст от 16 до 74 години нямат дори основни цифрови умения, което е доста над средното за Европа, отбелязва Ройтерс. Фондът за цифрова република (Fondoperla Repubblica Digitale) цели да помогне на италианците да овладеят дигитални професии.

От общо 30 милиона евро, отпуснати от правителството, 10 милиона евро ще отидат за подкрепа и обучение на хора, чиито текущи работни места са особено застрашени от разпространението на нови технологии и автоматизация, особено AI.

Според ръководителите на фонда, много професии са застрашени, включително свързаните с транспорта, логистика, офис техническа поддръжка и администрация. Нарастващата степен на автоматизация може да остави без препитание работници в секторите на производството, услугите и търговията на дребно.

Други 20 млн. евро от фонда ще бъдат насочени към подпомагане на безработните и „неактивните”, по-точно към обучението им в дигитални професии, които ще им помогнат да излязат отново на пазара на труда.

Същевременно експлозията на технологии като AI бота ChatGPT привлече вниманието на законодателите в няколко страни. Много експерти твърдят, че изкуственият интелект трябва да бъде строго регулиран, за да се избегнат заплахи за националната сигурност, образованието и пазара на труда.

Но докато се обсъждат регулаторни възможности, AI технологиите напредват с ускорени темпове, променяйки всичко по пътя си.

Коментар