Космически като вид и мощ: MSI Raider GE78 HX 13V

GE78 Raider има хищнически облик и внушителна изчислителна мощ за гейминг преживявания
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Здрав и бърз, с дизайн като космически кораб, с пълен набор от портове и интерфейси, с фантастичен звук – MSI Raider GE78 е добре балансиран гейминг-лаптоп без компромиси с важните функции и едно от най-мощните съчетания на Intel процесори и топ-графика от Nvidia. Тук е постигната отлична производителност при взискателните приложения и „тежки” игри.

GE78 Raider е сред най-новите модели на MSI, от генерация 2023 г., с ярък дизайн и внушителна изчислителна мощност. Човек ще хареса всичко в този модел, чийто хищнически облик определено се асоциира с вълнуващи гейминг-преживявания.

Обичайно представяме спецификациите накрая, но този път именно с тях ще започнем, защото всяка от тях е впечатляваща.

MSI Raider GE78 HX 13V – спецификации

  • Дисплей: 17-инчов, IPS, съотношение 16:10, матов, WQXG резолюция (2560×1600 px), 240 Hz, 3 ms, 400+ нита;
  • Процесор: 24-ядрен Intel Core i9-13950HX (1,60-5,50 GHz, 36 MB кеш)
  • Видео: NVIDIA GeForce RTX 4080 Max-Q – 12 GB GDDR6 DLSS 3, с MUX, с Optimus;
  • Оперативна памет: 64 GB DDR5 5600 MHz;
  • Сторидж: 2x 2TB SSD – 1x M.2 PCIe Gen5 и 1x PCIe Gen4;
  • Мрежова свързаност: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, 2.5G Ethernet
  • Портове: 1x USB-A 3.1 Gen1, 1x USB-A 3.2 Gen2, 1x USB-C 3.2 с Thunderbolt 4, 1x USB-C Gen2 (с DP, зареждане), 1x USB-C Gen2 (с DP), HDMI 2.1, LAN, SD картов четец, жак за микрофон/слушалки, порт за заключване;
  • Батерия: 99,9 Wh, 330 W адаптер, поддържане на 100W USB-C зареждане;
  • Размер: 380×298х23 мм;
  • Тегло: 3,04 кг + 1,05 кг адаптер
  • Екстри: SteelSeries клавиатура с RGB подсветка за всеки отделен клавиш, RGB светлинна ивица Mystic Light, светещо лого;
  • Звук: 6 спикъра;
  • Уебкамера: FHD 2MP + IR.

Едно „голямо момче”

MSI Raider GE78 HX 13V е голям във всяко отношение. Макар да е 17-инчов, усещането за него е по-скоро като за 18-инчов, голям лаптоп. Корпусът е удебелен, особено в задната част, което се дължи на охладителните компоненти.

Все пак рамките около 17-инчовия дисплей са доволно тънки. Клавиатурата е в пълен размер, а тъчпадът е гигантски.

Усещането е за як лаптоп, плътен и пълен с мощно „желязо” (което си е факт). Нищо не се огъва и усуква, няма подозрително скърцане или странни шумове при отваряне, затваряне и рутинна работа.

Лесно се побира в раница, но пригответе се тя да е тежка, ако отивате на гейминг-парти и носите адаптер и аксесоари за игра.


Космическо-хищнически дизайн

Външно този Raider е графитено-черен с лек „маслен” оттенък като същински графит. Повърхността му, в по-голямата част метална, е приятна на допир, макар че лесно събира отпечатъци и всяка прашинка, която падне, се набива на очи (което, уви, не можахме да избегнем при снимките в реална обстановка).

В задната половина на корпуса, откъм дисплея, се вижда изпъкнала решетка, обкантена с тъмночервена ивица, която минава и по долния ръб на капака и е видима, когато лаптопът е затворен. Този дизайн, наред със скосените ръбове, придава на машината вид на свръхмощен космически кораб. Зад капака, по задния ръб, преминава друга, бронзова ивица, контрастираща с графитено-черните повърхности.

Това обаче е само началото, когато става дума за гейминг излъчването на Raider. На капака има голямо сребристо лого Dragon Shield с прозрачен дракон с RGB подсветка. Осветяването на фигурата е различно и зависи от избрания режим на подсветката на клавиатурата. Така драконът може да „свети” в различни ярки цветове по време на работа на лаптопа.

На предната страна на корпуса, фронтално, минава широка ивица от RGB светлини. Проектирана е така, че да образува едри, дебели „пиксели”, видими през полупрозрачната пластмаса. Цветовете могат да се променят и да се изключват, но по подразбиране са в синхрон с RGB ефектите на клавиатурата.



Raider GE78 седи стабилно на равна повърхност, благодарение на своите големи и прилепчиви, меки крачета. Долната част е до голяма степен посветена на проветрението. За целта на гърба на лаптопа има мрежи и решетки около целия охладителен модул. Пак там, на дъното, са и прорезите за субуферите.

Пантите държат капака здраво и позволяват гладко отваряне с една ръка. Когато лаптопът е отворен, остава 1 см процеп между тялото на дисплея и корпуса. През него могат да се видят кабелите, свързани към компютъра чрез интерфейсите отзад. Това може да е добре или не, в зависимост от вкуса на потребителя. Някои биха се чувствали комфортно да виждат свързаната периферия, докато други не биха искали да забелязват кабелните „подробности”.

Като цяло дизайнът напомня свръхзвуков космически кораб с мощни двигатели и аеродинамична форма – благодарение на скосяванията, матовия графитен цвят, решетките и цветните кантове.

Бутонът за включване/изключване е с полупрозрачна капачка и постоянно свети с мигаща светлина в различен цвят, според различните режими. Това създава странно усещане, когато потребителят е в тъмна стая.

Комуникации

I/O възможностите покриват пълния спектър на комуникациите и дават всичко, което бихме очаквали от един модерен лаптоп. Освен дежурния LAN порт са налице HDMI порт, USB-C на задната страна и отстрани, USB-A портове, четец за SD карти, както и аудио жак. Всички интерфейси са равномерно разпределени от двете страни и задния панел, за да не се получи претрупване с кабели от която и да е страна. Същевременно кабелите, за които се предполага, че са постоянно включени, остават отзад.

USB-C портът отдясно поддържа високомощностно зареждане, а USB-C портът отляво поддържа Thunderbolt 4 с бърз пренос на данни.


Клавиатура и тъчпад

Основният клавиатурен набор е с пълен размер и добре разположен в пространството. Като цяло писането е удобно. Бутоните са леки, чувствителни и реагират на фино докосване.

Всички клавиши имат RGB подсветка, която може да се настройва индивидуално – клавиш по клавиш. Налице са множество светлинни ефекти, като настройката им се прави чрез софтуера Steel Series (която дава контрол и над другите RGB елементи).

Комбинацията WASD, стрелковите бутони и този за включване (горе вдясно) се отличава с полупрозрачни капачки. Това позволява на цветната светлина да преминава през бутоните. При активна подсветка те искрят в различни цветове, затова изглеждат „по-силни” от останалите бутони.

Интересен и много приятен ефект се получава при настискане на бутона Fn – на клавиатурата се осветяват само тези клавиши, които са асоциирани с дадена функционалност и съответно са готови да се използват в комбинация с функционалния бутон.


Тъчпадът е огромен, просторен. Разположен е централно, така че „празните” пространства от двете му страни да служат за подложки на китките при работа с клавиатурата. Тъчпадът проследява движението на пръстите добре, удобен е. Няма вграден четец за пръстови отпечатъци и навярно липсата се обяснява с други биометрични методи, вградени в компютъра (лицево разпознаване).

Екран

Дисплеят е 17-инчов със съотношение 16:10, матов, не е сензорен. С резолюция WQXGA (2560×1600 пиксела), IPS панел и 100% DCI-P3 цветово покритие, това е дисплеят, към който трябва да се стреми потребителят, когато избира лаптоп за игра. Радва окото с остри и ясни контури на образите. Контрастът е 1100:1. Картината се вижда ясно дори при гледане косо, под ъгъл.

Хардуер и производителност

GE78 HX 13V е проектиран на основата на процесор Intel Core i9-13950HX и графичен ускорител Nvidia RTX 4080 12GB dGPU, има 32 GB DDR5-5600 памет и 4 TB бърз SSD. С други думи, като ярък представител на генерация 2023, този MSI Raider е създаден с най-новите и най-бързи хардуерни компоненти от Intel и Nvidia, които са предпоставка за високопроизводителна работа дори с най-взискателните приложения и игри.

Core i9-13950HX е един от най-добрите мобилни процесори в платформата Raptor Lake от 13-то поколение на Intel, с 24 ядра, висока производителност и ефективност. Дизайнът и охладителният модул на Raider му позволяват да работи при 130-140 W мощност при тежки натоварвания на процесора, когато се използва профилът за максимална производителност.

Що се касае до графиката, тя е подсигурена с най-добрите чипове от линията RTX 4000, по-конкретно RTX 4080 Laptop dGPU, работейки с до 175 W. Вграден е и MUX превключвател за безкомпромисна производителност при интензивни графични натоварвания. Интегрирана е и технологията Optimus, която динамично оптимизира работата на лаптопа за най-добра производителност и продължителност на живота на батерията в зависимост от приложенията.

Що се касае до RAM и съхранението, лаптопът има два достъпни DIMM слота и два M.2 SSD слота. В случая са налице 32 GB DDR5-5600 RAM и два SSD носителя.

Резултатите от тестовете за производителност на централния процесор и видеокартата говорят сами за себе си и определено ни впечатлиха – не сме свикнали да виждаме подобни стойности на мобилна машина. На практика производителността е съизмерима с тази на бързи десктоп системи и това е добра новина за всички фенове на мобилния гейминг. Мощният хардуер си казва тежката дума и усилията на MSI да обезпечат адекватно захранване и да успеят да охладят тези компоненти, работещи при много високи честоти, заслужават адмирации.

Дори при тежки игри като Cyberpunk можете да играете с Ray-tracing при най-висок режим на детайлите с доста над 100 кадъра в секунда и то дори в нативната QHD резолюция на панела. При шутърите и рейсинг симулаторите тази производителност гарантира, че бързият 240-херцов дисплей може да бъде захранен с много кадри в секунда и създава истинско удоволствие. С подобна машина ще можете да играете на максимум настройки не само сега, но и поне няколко години занапред.

Забелязахме, че при интензивно натоварване охладителната система „загрява” и изхвърля големи количества топлина, но производителността почти не се влияе и остава стабилна. Все пак е желателно машината да се постави върху охладителна подложка или по друг начин да се повдигне задната част на лаптопа от бюрото/масата, за да се улесни въздушната циркулация и съответно охлаждането. С особена сила това важи за режима на супер-охлаждане (който увеличава скоростта на вентилаторите до техните максимални обороти) и позволява на процесора да работи стабилно при максимална мощност.

Батерия и енергийни режими

Raider GE78 HX 13V идва с 4-клетъчна, литиево-йонна батерия с капацитет 99,9 Wh.

MSI предлагат четири профила за управление на мощността в приложението за управление MSI Center: „тих”, „балансиран”, „екстремна производителност” (Extreme Performance) и „екстремна производителност със супер-охлаждане” (Extreme + Cooler Boost). Всички те имат различни настройки за мощността и профили за употребата на охладителната система.

Както може да се очаква, режимите на работа с екстремна производителност предполагат по-висока енергийна консумация, по-високи работни температури и повече работа на вентилаторите. Последното означава и повече обдухване и повече шум в стаята. Е, играещите със слушалки изобщо няма да усетят шума.

Звук и камера

MSI се погрижила Raider GE78 HX 13V да има озвучаване, достойно за висококласните игри. Качеството на звука е много над традиционното за спикърите на лаптопите.

Субвуферите са скрити на дъното, „гърмейки” отдолу и през страничните решетки. Отгоре, до двата странични фланга около клавиатурата, са налице други 4 спикъра, които „режат” въздуха ясно и отчетливо. Благодарение на тази конфигурация, звукът е богат, с мощни басови честоти, което е нетипично за мобилните компютри.


В горната рамка на капака е вградена 2MP FHD камера, заобиколена от микрофони. Има и капаче за камерата с цел гарантиране на неприкосновеността. Качеството на заснемания образ е нормално, задоволително за обичайни видеоразговори и снимки. Налице е също IR функционалност с поддръжка в Hello.

Заключение

Ако се оглеждате за гейминг лаптоп, който е достатъчно мощен и същевременно прилично мобилен, определено трябва да разгледате Raider GE78 HX. Той осигурява висока производителност, ярък дисплей, множество портове за свързване с периферия, както и мощен и качествен звук. Дизайнът, разбира се, е още един силен аргумент в полза Raider GE78 HX 13V.

Наличност и цена

Геймърският лаптоп на MSI е широко достъпен в търговската мрежа у нас от оторизираните партньори на тайванския бранд. MSI Raider GE78 HX 13V се предлага в момента на цена от 7999 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца за конфигурация с 64 GB DDR5 RAM и 2 TB SSD NVMe.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар