Малките и средни фирми получават по-достъпни решения за съхранение на данните

Малките и средни фирми получават по-достъпни решения за съхранение на данните
Електронни писма, текстови документи, файлове и архиви препълват наличния капацитет от памет в офисите и домашните компютри
04/04/2006
Съхраняването на данни е един от най-бързо растящите сегменти от пазара на информационни технологии. Електронни писма и текстови документи, файлове, архиви и други данни препълват наличния капацитет от памет в офисите и на домашния компютър. Според анализаторите, резервирането на данни от лаптоп или настолен компютър не е било приоритет на малките и средни фирми досега. В същото време, данните в офисите растат годишно с 60% до 100%, според изследвания на пазара.  
Планината от цифрова информация кара малки и средни фирми, както и индивидуални потребители да търсят достъпни средства за защита на своите данни. В отговор компании като Intel и Adaptec пуснаха на пазара нови продукти за съхраняване на данни, които идват с идеята да отговорят на уникалните нужди на потребителите. Подобни решения предлагат и компании от ранга на Dell, НР, IBM и Sun.
Системата Intel Entry Storage System SS4000-E улеснява съхраняването и достъпа до данни и, нещо повече, осигурява защита на данните. Решението се състои от свързани към мрежата устройства с капациет до два терабайта (ТВ). Мрежовят подход дава възможност на фирмите да съхраняват централизирано файлове, съдържащи важна информация, и да увеличат производителността чрез едновременен достъп на множество потребители до тези файлове.
Освен за фирми, решението на Intel е приложимо и у дома, тъй като все повече индивидуални потребители се нуждаят централизирано складиране и защита на тяхната цифрова информация. Сваляните от Интернет снимки, музика, видео и игри могат много бързо да запълнят стандартните твърди дискове. Системите SS4000-E на Intel се продават на цени от 700 до 2000 долара.
Защита на данните за малкия и среден бизнес
►Проблемът
Между 60 и 100% годишно нараства обемът на съхраняваната информация в офисите
Решение на Intel
– Система от свързани в мрежа устройства за съхранение с капацитет до 2 терабайта (TB). Стартова цена от 700 долара 
Решение на Adaptec
– софтуер и устройства за съхранение на данни с общ капацитет до 43,2 терабайта. Стартова цена от 3600 долара.

Междувременно друга компания, Adaptec, пусна софтуер и устройства за съхраняване на данни с висок капацитет и възможност за присъединяване към мрежа, предназначени за малки и средни фирми. Софтуерът StorAssure Personal Edition позволява непрекъснато резервиране на данни от настолни или лаптоп компютри на устройство, наречено Adaptec Snap Server. Софтуерът работи с всички версии на Windows от ME до XP Service Pack 2 и Windows 2003. Новата серията Snap Server 500 се състои от три дискови устройства с максимален капацитет от 43.2 TB, когато са изпълнени по технологията SATA (Serial Advanced Technology Attachment), или 26.4 TB с технология SAS (Serial Attached SCSI).

Софтуерът на Adaptec идва с модули за помощ при настройките, които опростяват конфигурацията и създаването на резервни копия. Предварително зададени правила позволяват на потребителите да решат кои типове файлове да защитят. Освен това софтуерът дава възможност на потребителите да съхраняват множество версии на файлове.
Когато даден потребител се изключи от мрежата, промените на файловете продължават да се регистрират и при следващото включване се записват в мрежата автоматично. Ако един лаптоп бъде загубен или ако файлове са изтрити или повредени, софтуерът напътства потребителя през целия процес на възстановяване.
Всяко устройство от серията Snap Server 500 е конфигурирано с резервирани захранвания, които могат да се подменят без спиране на операциите. Контролерите на устройствата използват процесори AMD Opteron, а самите устройства се свързват към мрежата с резервирани Gigabit Ethernet адаптери. И трите модела поддържат дисковите конфигурации RAID Level O, Level 1 и Level 5 и се управляват с помощта на софтуера Snap Server Manager.
Adaptec добавя антивирусната програма CA eTrust и софтуера за резервиране BakBones NetVault към комплекта Snap Servers. Стартовите цени на моделите от серията Snap Server започват от 3600 долара.

рубрика: Uncategorized

Коментар