Комплексни решения за сигурност се изправят срещу Интернет заплахите

Комплексни решения за сигурност се изправят срещу Интернет заплахите
Нова серия продукти за защита на мрежите в малки и средни фирми лансира на българския пазар компанията Symantec
05/04/2006
Сигурността се превръща във все по-сериозен проблем за бизнеса. Заплахите в мрежата непрекъснато нарастват и в същото време стават по-комплексни. Навременното разрешаване на проблемите със сигурността би спасило фирмите от сериозни неприятности.
Основното предизвикателство пред специалистите, осигуряващи защитата на мрежата на дадена фирма, е да изберат вариант, който да съчетава необходимата функционалност с приемлива цена. На пазара се предлагат различни решения за защита. Един възможен подход е инсталиране на софтуер за защита (вкл. защитна стена, антивирус, спам-филтър) на всеки от компютрите в мрежата. Друг вариант са хардуерните решения от тип „всичко в едно“. В първия случай защитата е ценово ефективна за малки фирми с по няколко компютъра, докато при по-голям брой потребители разходите, необходими за закупуване и поддръжка на софтуера (обновяване, настройки и пр.) ще набъбнат сериозно. Интегрираните хардуерни решения в случая са по-удачен вариант за защитите на мрежата от заплахите в Интернет пространството.
Една от водещите фирми в решенията за сигурност, Symantec, представи на 4 април в София новата си серия продукти Gateway Security 1600 – интегрирани хардуерни решения за сигурност, предназначени за малкия и среден бизнес.  Gateway Security 1600 намалява инсталационните разходи, като интегрира водещи на пазара технологии в един продукт. Успешно може да се използва от малки и средни фирми за защита на мрежи до 200 потребители, както и за отдалечени офиси на големи организации. Със закупуването само на едно устройство фирмите могат да изграждат сигурни и многофункционални мрежови защити.
Използването на комплексни решения се налага заради появата на все покомплексни и нeпознати заплахи. Именно такъв тип защита може да предпази вашата мрежа от току-що появили се заплахи, за които все още не съществуват дефиниции, каза Михал Стачник, мениджър Корпоративни решения за Югоизточна Европа в Symantec, на среща с журналисти в столичния хотел Кемпински-Зографски. В нея участваха още Робърт Печанка, мениджър за партньорския канал на Symantec за Югоизточна Европа, както и специалисти от дистрибутора на компанията в България – фирма BMG.
Серията Gateway Security 1600 включва два модела: 1620 и 1660, с еднакви възможности за защита и конфигуриране, но 1660 е с почти двоен капацитет по отношение на броя на защитаваните потребители в мрежата. Ако желаете, можете да използвате продукта и в по-големи фирми, с по-голям брой на служителите. Такава възможност съществува, тъй като не всички потребители в момента използват уеб услуги, уточни представителят на Symantec.
И двата продукта интегрират в себе си осем технологии за сигурност, които действат като едно цяло и осигуряват максимална ефективност към различен тип заплахи. Управлението се осъществява с помощта на познатия вече софтуер Symantec Gateway Security 3.0.
Кои са тези осем защитни функции? Първо, това е защитна стена с цялостен преглед (всъщност представлява съвкупност от множество технологии с пълна инспекция). Следват антивирус, защита срещу spyware (приложение, скрито най-често в безплатни програми, което се инсталира без ваше знание и следи вашата активност, а получената информация се изпраща на определени лица) и защита срещу adware и jokeware (този тип програми извършват подобни действия като spyware). По-нататък в списъка от функции на Gateway Security 1600 намираме антиспам защита и системите IDS (за засичане на прониквания) и IPS (за предотвратяване на прониквания). Интересна функция също е филтрирането на съдържанието в уеб страници и електронна поща с помощта на технология за динамично разглеждане (Dynamic Document Review), която филтрира според контекстната зависимост на думата, а не според самата дума. И не на последно място имаме VPN (виртуална частна мрежа) с криптиране на информацията (IPsec и SSL).

Symantec Gateway Security 1600
Кого и от какво защитава
Комплесно решение за защита от Интернет заплахи на малки и средни фирми с до 200 потребители
Основни функции
Предлага осем основни функции, свързани със сигурността: защитна стена, антивирус, антиспам, защита от spyware, adware, jokeware, засичане и предотвратяване на проникване (IDS и IPS), филтриране на съдържание и VPN
 Достъпност  
внася се на българския пазар от дистрибутора BMG 

Продуктите на Symantec са лесни за инсталация и конфигуриране, особено ако потребителят вече е запознат с технологията на Symantec. Интересна и полезна е възможността за две външни интернет свързвания, с автоматично засичане на прекъсване на една от двете връзки и прехвърляне на трафика към другата налична в момента.

Symantec Gateway Security 1600 е подходящ и за прилагане на политики за сигурност в организации с отдалечени офиси. Още преди да осъществят достъп до корпоративната мрежа, отдалечените потребителски системи биват сканирани за определени изисквания, свързани със сигурността – дали антивирусните дефиниции, версиите, сигнатурите и пр. са обновени и работят коректно. В допълнение системата предлага глобално конфигуриране, детайлна текстова и графична статистическа информация и други полезни възможности.
Клиентите на Symantec Gateway Security 1600 получават експертна поддръжка от центъра Symantec Security Response под формата на ежедневно обновяване на вирусни и невирусни дефиниции, сигнатури, списъци и др. Symantec е световен лидер на решения за защита от различен вид заплахи в Интернет. Компанията създава продукти за всички пазарни ниши: от обикновения потребител до фирми и организации с огромен персонал. Решенията на Symantec се добре приети от бизнеса, заради ефективността и качеството на защитата.

Коментар