Мрежовата технология Ethernet навърши 50 години

Технологията за локални мрежи Ethernet свързва милиони компютри по света
(снимка: CC0 Public Domain)

Днес се навършват точно 50 години от изобретяването на Ethernet – мрежова технология, без която е невъзможно да си представим съвременното ИТ пространство. Именно Ethernet е един от най-разпространените стандарти за локални мрежи, свързващ милиони компютри по света.

Бащата на Ethernet е американецът Робърт Меткалф – инженер и компютърен учен. От 1972 г. той работи в Xerox PARC върху създаването на персонален компютър и лазерен принтер. В края на същата година Меткалф представя мрежа със скорост на предаване на данни от 3 Mbit / s – системата Alto Aloha Network: именно тя по-късно стана известна като Ethernet.

Боб Меткалф публикува документацията за проекта Ethernet на 22 май 1973 г. – този ден се счита за рождената дата на мрежовата технология, която залегна и в основите на интернет, отбелязва специализираното издание Networkworld.

Меткалф си спомня този ден много добре: „Седях в сграда 34 (в Xerox PARC) на пишещата машина Selectric, пишех резюме на моите мисли за това как трябва да работят мрежите и след това скицирах диаграми”.

През март 2023 г. Асоциацията за изчислителни машини (ACM), най-старата и най-голямата международна организация в компютърната област, присъди на Робърт Меткалф награда Тюринг от 1 милион долара за изобретяване и комерсиализация на Ethernet.

Миналата година почина Дейвид Богс, който също има огромен принос за развитието на Ethernet. 77-годишният Меткалф казва, че има приятни спомени от тяхното сътрудничество. След съвместно изобретяване и работа за стандартизиране на Ethernet, Меткалф комерсиализира технологията в 3Com – компания, която той основава през 1979 г.

Ширината на честотната лента на Ethernet мрежите непрекъснато се увеличава. В момента сред хиперскейлърите набира скорост технологията 400GbE. Боб Меткалф смята, че няма ограничение за скоростта на Ethernet. Вече се работи по мрежи с честотна лента от 1,6 Tbps.

Коментари по темата: „Мрежовата технология Ethernet навърши 50 години”

добавете коментар...

  1. 1

    И коя е добрата технология?

  2. друг Българин

    “Ethernet е пример за това как една лоша технология може да се превърне в стандарт” – както всъщност са и повечето съвременни наложили се технологии…

  3. Българин

    Ethernet е пример за това как една лоша технология може да се превърне в стандарт.

Коментар