В Брюксел днес бистрят е-здравеопазването


Съветът на ЕС по потребителските въпроси заседава днес в Брюксел, за да обсъди ключови въпроси, свързани със заетостта и социалната политика, както и здравеопазването и потребителските въпроси. Сред темите е и по-сигурното и по-ефикасно здравеопазване в Еврпа посредством е-здравеопазване. Еврокомисията е представена от Андрула Василиу, европейски здравен комисар, и Вивиан Рединг, комисар по инофрмационното общество и медиите. Те заедно работят по въпросите на електронното здравеопазване.

През 2008 г. Еврокомисията идентифицира конкретни области на сътрудничество между страните-членки в процеса на внедряване на оперативно съвместими услуги по е-здравеопазване. Целта им е да се постигне по-ефективно здравеопеазване на общоевропейско ниво.

На днешната среща следва да се приемат заключенията на съвета относно сигурността и ефективното здравеопазване чрез е-здравеопазване и издигане на сътрудничеството между страните членки на ново ниво. Страните идентифицираха сферите, където е необходимо сътрудничество с цел разработване на “Инициатива за управление на е-здравеопазването”, чиято цел е изграждането на оперативно съвместими е-здравни системи във и помежду националните системи на здравеопазването.

Коментар