Nvidia поскъпна рекордно, доближава „трилионерите“

Дженсън Хуанг основа Nvidia през 1993 г. и я изведе до върха на трилионните компании
(снимка: Nvidia)

Пазарната капитализация на компанията за графични ускорители Nvidia се увеличи със $198 млрд. за един ден – това е повече отколкото струват конкурентите Intel или AMD, отбелязват анализаторите.

Експлозивният ръст в цената на акциите на Nvidia дойде след тримесечния отчет на компанията ден по-рано, като по-късно се установи на 24% – това беше резултат не само от финансовото представяне, което надмина очакванията на анализаторите, но и от оптимистичните прогнози за бъдещето, породени от бума в технологиите за изкуствен интелект.

Nvidia е на прага на елитен клуб от компании с пазарна капитализация над $1 трилион. Само през тази година акциите ѝ поскъпнаха с повече от 160%, а в четвъртък пазарната ѝ капитализация се увеличи със $183,8 милиарда, което е третото най-голямо дневно увеличение на капитализацията на американска компания в историята.

Рекордът бе поставен от Amazon, която поскъпна със $191,3 млрд. на 4 февруари 2022 г., а втора по този показател е Apple с увеличение от $190,9 млрд. на 10 ноември 2022 г. След скока капитализацията на Nvidia надхвърли $938 милиарда, доближавайки компанията до “трилионерите” Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet.

Любопитен факт е, че за един ден Nvidia добави повече стойност към капитализацията си отколкото е цената на конкуренти като Intel и AMD. Оценката на Intel възлиза на $192 милиарда , докато AMD има пазарна капитализация от около $113 милиарда.

Настоящият изпълнителен директор Дженсън Хуанг основа Nvidia през април 1993 г., когато с двама свои колеги обсъждат как да подобрят компютърната графика. В края на 2006 г. Nvidia направи революция в разработването на софтуер, който използва мощта на GPU за неграфични цели.

Скоро стана ясно, че чиповете на Nvidia са подходящи за изчисленията, необходими на AI системите – те се справят превъзходно с многозадачната работа, докато централните процесори (CPU) са по-малко ефективни в тези изчисления.

Графичните процесори на Nvidia също показват висока ефективност в копаенето на криптовалута, което помогна на компанията да изпревари Intel през 2020 г. по пазарна капитализация. С настъпване на „крипто зимата“ акциите на Nvidia започнаха да намаляват, но бумът на AI технологиите ги изведе до нови висоти.

Анализаторите смятат, че AI обещава по-значими и дългосрочни перспективи за Nvidia отколкото криптовалутите: компанията няма конкуренти, които могат да се сравнят с гамата и качеството на чиповете и софтуера ѝ за ресурсоемки изчисления, необходими за работата на генеративния AI – само ChatGPT изисква 10 хиляди Nvidia ускорителя.

Amazon, Microsoft и Google активно се конкурират в AI индустрията – Дженсън Хуанг описа случващото се като “iPhone moment”, имайки предвид експлозивния ръст на броя на смартфоните след обявяването на дебютния телефон на Apple през 2007 г.

Разработчиците на AI модернизират центровете за данни, използвайки силните страни на ускорителите и софтуера на Nvidia – компанията получава “невероятни поръчки”, призна нейният ръководител. Търсенето на чипове Nvidia е толкова високо, че цялата верига на доставки едва успява да се справи с него, така че за втората половина на годината компанията значително ще увеличи обемите си.

Трябва да се има предвид, че Nvidia не разполага със собствени производствени мощности – от самото начало компанията разчита на контрагенти, сред които сега е световният лидер в бранша TSMC.

Всички тези процеси могат да създадат сериозни проблеми за Intel, основният доставчик на чипове за центрове за данни, които формират фундамента на корпоративните мрежи и целия интернет. На фона на поскъпването на Nvidia, акциите на Intel паднаха с 5%, въпреки че компанията полага значителни усилия, за да отговори на търсенето на AI компоненти.

И накрая, Nvidia се оказа неволен участник в търговската война между САЩ и Китай – тя пусна специални версии на своите ускорители за китайски клиенти, за да не нарушава санкциите, наложени от Вашингтон.

Коментари по темата: „Nvidia поскъпна рекордно, доближава „трилионерите“”

добавете коментар...

  1. Sashko

    нещо не разбирам кога за 1 ден се е увелицила акцията с толкова ? виждам някъде с около 100 долара но 198 ?!!! това поставя под съмнение останалат част от статията
    “https://www.marketwatch.com/investing/stock/nvda?mod=search_symbol”

  2. Anonymous

    Това е временно. Бих продавал, защото за изкуствен интелект се правят специализирани чипове и ще спрат, да се ползват видеокарти.

  3. Българин

    GPT модела трябва да се смята с нещо…

Коментар