Изкуственият интелект ще събуди програмиста у всеки човек

„Достигнахме повратна точка в новата ера на компютрите”, заяви Дженсън Хуанг
(снимка: Nvidia)

Технологиите за изкуствен интелект могат да превърнат буквално всеки човек в софтуерен разработчик, заяви шефът на Nvidia в речта си при откриване на изложението Computex 2023 в Тайван.

„Достигнахме повратна точка в новата ера на компютрите. Всеки от нас вече е програмист. Просто трябва да кажете нещо на компютъра”, обясни Дженсън Хуанг особеностите на програмирането с използване на генеративни AI системи.

Според него, началото на новата ера в компютърния свят се характеризира с появата на възможности, които досега не са били достъпни за човечеството. От тази гледна точка именно бурното развитието на изкуствения интелект ясно показва началото на нова ера.

Прагът за навлизане в професията на софтуерен разработчик вече е невероятно нисък и така нареченото „дигитално разделение” най-накрая може да бъде забравено, смята Дженсън Хуанг, цитиран от Файненшъл Таймс.

Лесното използване на технологиите определя високия темп на развитие на пазара. Изкуственият интелект, според ръководителя на Nvidia, по един или друг начин ще трансформира всички сектори на икономиката.

Дженсън Хуанг сравнява AI с „невероятен компютър, който е много лесен за програмиране”. Същевременно мениджърът признава необходимостта от държавно регулиране в този пазарен сегмент.

Хуанг определя търсенето на нови лекарства и изследванията за изменение на климата на планетата като най-обещаващите области на приложение на AI извън технологичната сфера.

Коментар