Nokia съди осем LCD производителя за заговор

Най-големият в света производител на мобилни телефони обвинява производителите на LCD дисплеи в заговор с цел раздуване на цените на екраните за период от 10 години.

Nokia е завела дело срещу групата топ производители на LCD панели, обинявайки ги, че са фиксирали цените на плоските екрани още през 1996 г. Делото е заведено на 25 ноември и поркива периода от 1 януари 1996 до 11 декември 2006 г. През това време, казват от Nokia, компанията е била принудена да надплаща сериозно за дисплеите, които е вграждала в мобилните си телефони.

Делото включва компаниите LG Display, Samsung Electronics, Sharp, Hitachi, Toshiba, Chunghwa Picture Tubes Ltd., Epson Imaging Devices, Philips, Tatung, Seiko Epson и AU Optronics плюс всичките им американски подразделения поименно.

Говорителят на Nokia Марк Дюран заяви пред Асошиейтед прес и други медии, че щетите от картела “не са незначителни”. Според Дюран, Nokia разглежда евентуална присъда като “последна възможност” и е все още готова да приеме “подходящщо обезщетение” от компаниите.

Коментар