Белгия за първи път се захрани с електричество само от слънце и вятър

Слънчева и вятърна енергия вече могат да покрият нуждите от електричество на Белгия
(снимка: CC0 Public Domain)

Белгийският енергиен оператор Elia обяви, че за първи път слънчевата и вятърната енергия са покрили цялото търсене на електроенергия в страната. Рекордът е поставен между 13:00 и 13:30 часа на 29 май.

И въпреки че все още не е възможно това да се повтори през нощта, способността на възобновяемата енергия да замести напълно изкопаемите горива е доказана на практика за първи път, отбелязва PV Magazine.

Миналогодишният рекорд датира от 11 май. Тогава слънчевата и вятърната енергия са произвели общо 7112 MW. Още тази година, на 28 май, беше регистриран нов рекорд в производството от тези източници – 7695 MW.

И накрая, на 29 май операторът постави нов абсолютен рекорд за производство на електроенергия от ВЕИ – 8303 MW. Това е повече, отколкото се изискваше към този момент от всички потребители на електроенергия в Белгия, отбелязват от Elia.

Слънчевите панели допринесоха почти два пъти повече за рекорда от вятъра. Производството на електроенергия от слънчеви панели възлиза на 5500 MW срещу 2803 MW, получена от вятърни турбини.

„Моменти като този подчертават необходимостта от нов пазарен модел, който насърчава гъвкавото потребление“, казват от белгийския оператор. „При този модел потребителите на термопомпи и електромобили ще могат да зареждат своите уреди, когато има много налично евтино, зелено електричество, като същевременно помагат за поддържане на баланса в мрежата“.

Коментар