Копирната машина навърши 50 години

И до ден днешен може да се види работещ Xerox 914 в музея Смитсониън

Корпорацията Xerox отбелязва петдесетата годишнина от създаването на своето най-значимо изобретение – първата в света копирна машина Xerox 914.

Хорас Бекер, главен инженер на модела 914, помни времето, когато единственият начин за копиране на информация е бил чрез индиго. „Хората дори и не помисляха за размножаване на документи във времената, когато използваха печатни машини. Това беше революция, която улесни споделянето на документи и на съдържащата се в тях информация”, казва Бекер.

Първата копирна машина е произведена в Рочестър, САЩ, от компанията Haliod, днес известна като Xerox Corp. Машината е представена от тогавашния президент на Haloid – Джо Уилсън – по време на търговско изложение в Ню Йорк, през 1959 г.

В самото начало устройството се ползва под наем от различни фирми. Размерът на първоначалния наем е бил $95 на месец.

„Причината да започнем с отдаване под наем, трябва да призная, е, че не възлагахме сериозни надежди за развитието на този пазар”, казва Бекер.

Скоро след това машината влиза в продажба. Мащабна рекламна кампания разгласява пускането й на пазара. Броят на поръчките светкавично достига 10 000, четири от тях са за Белия Дом. Само за десет години от въвеждането на Xerox 914 на пазара са реализирани повече от 200 000 машини.

И до ден днешен може да се види работещ Xerox 914 в музея Смитсониън.

„Това е началото на една индустрия, която днес е на стойност над 100 млрд. долара. Всъщност така започва и информационната революция”, казва Стийв Хувър, вицепрезидент по софтуерни разработки в Xerox.

Xerox 914 поставя основите на това, което Xerox представлява днес. „Ние взехме фундаменталната технология, основана на откритието за  ксерографията, и я направихме дигитална”, допълва Хувър.

Хорас Бекер е скромен относно ролята си в създаването на първата копирна машина в света, но пази топли спомени: „За един инженер това е най-вълнуващото изживяване в живота”.

Моделът на легендарната копирна машина е наречен Xerox 914, защото  работи с хартия с размери до 9 на 14 инча (22,9 см на 35,6 см). В първата си версия машината прави по 7 копия в минута. Времето за излизане на първото копие е било 15 секунди. Xerox 914 е тежала 295 кг.

В края на тази година се навършват и 40 години от влизането на първите Xerox машини в България. През 1969 г. започва работа за първи път оторизиран сервиз на Xerox в страната.

Видео: Първата копирна машина Xerox 914

Коментар