MSI Cubi 5 12M – универсален мини PC с впечатляваща производителност

MSI Cubi 5 12M е за предпочитане пред друг формат настолен РС по много причини

Няма нищо по-хубаво за сериозна работа от един настолен десктоп компютър. Той обаче има един голям недостатък, който не винаги можем да преглътнем, особено в домашния офис – твърде голям е. За много от потребителите вече е странно да им се налага да ползват толкова голямо устройство, в което повече от половината обем е празен…

Добрата новина е, че вече не сме длъжни да се съобразяваме с това наследство. Мини PC-тата са на пазара достатъчно дълго и бързо печелят фенове с многото си плюсове. Точно такъв е MSI Cubi 5 12M, който предлага дълъг списък от причини да го предпочетете пред какъвто и да е друг формат настолен компютър. Разбира се, тук правим уговорката, че той не е разработен за взискателни приложения като CAD, 3D рендеринг и видео енкодинг, макар да се справя прилично и в тази област. 

Силата на MSI Cubi 5 12M е в това да бъде тих, икономичен и незабележим работен инструмент в офиса или безупречен медиен плеър у дома. Или пък обратното – това трябва да решите вие. 

Външен вид и интерфейси

Мини компютърът е издържан изцяло в черно (макар че на сайта на производителя е показана и доста привлекателна бяла версия), има почти квадратна форма и не се различава много по размери от подобни модели в този сегмент. Това, което го прави по-специален на външен вид, е по-елегантният дизайн и многото вентилационни отвори – типично в стила на MSI. Голямото предимство на това решение е, че температурата в малката кутия не стига твърдe големи стойности, а това директно се отразява на акустичния комфорт. Така че дори при натоварване MSI Cubi 5 не става дразнещо шумен, нито пък горещ. 


Моделът е снабден с много добър набор от портове, така че да не се налага да ползвате хъбове и да сте ограничени откъм възможностите за свързване на периферия. Така например, към мини компютъра можете да включите цели три монитора – през HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4 и USB-C интерфейсите. При това тези дисплеи могат да са дори с 8K/4K резолюция, благодарение на използването на достатъчно мощния вграден видеоконтролер Intel IrisXe.

USB 3.2 Gen 2 портовете са разпредели по два отпред и отзад, т.е. общо са четири. Като може би единствен недостатък можем да посочим наличието на само един USB-C/Thunderbolt 4 порт на предната страна. Вече много периферни устройства (например уеб камери) идват директно с USB-C кабел, така че на практика няма как да ги включите в някой от „големите“ портове. 

Отзад ще намерите и цели два Ethernet порта – 1 Gbps и 2.5 Gbps, което е приятна изненада. Така можете да гарантирате сигурността на корпоративната мрежа и да докарате много бърза връзка до PC-то. Ако то ще се използва за киоск или рецепция, си е направо задължително да си спестите потенциалните проблеми с безжичния достъп и да разчитате на кабелната връзка. Двата интерфейса не могат да бъдат обединени (link aggregation), но в случая няма причина да го искате, 2.5 Gbps поне в днешно време са напълно достатъчни.

На предната страна е наличен и аналогов 3,5 мм комбо жак за слушалки и микрофон, който си остава едно надеждно решение за комуникация и забавление, без нужда от излишни драйвери и конфигуриране.

Какво има вътре?

Вероятно си мислите, че PC-то така или иначе е снабдено с не толкова мощен процесор, така че температурата не би трябвало да е проблем. Тук няма да сте съвсем прави, защото нашата тестова бройка дойде с доста сериозен мобилен процесор – Intel i7-1255U, който разполага с 10 ядра и може да обработва 12 потока от инструкции едновременно. Тактовата му честота е максимум 4,70 GHz, но дори тогава чипът разсейва едва 55W. В режимите, които не изискват толкова висока производителност, той е дори още по-ефективен и икономичен. Сравнете това с 500W+ захранване на стандартен компютър и веднага ще разбере, че за година ще спестите не малко пари от сметките за ток.



По отношение на оперативната памет имаме 16 GB, разпределени в два канала. Максимумът е 64 GB DDR4-3200 като са налични два SO-DIMM слота за целта. 

Съхранение на данни е поверено на 512 GB PCIe Gen4 x4 SSD, което демонстрира отлична производителност (от порядъка на 3000 MB/s при последователно четене и запис). Липсата на морално остарелия вече SATA интерфейс със сигурност не е недостатък и пести място. M.2 слотът е само един, така че е хубаво да вземете модела с достатъчно голям SSD още от самото начало, защото няма да можете да ползвате два твърдотелни диска едновременно.



На малката платка ще забележите още безжичен контролер на Intel, който обезпечава Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.3 връзките. Няма какво повече да се желае в това отношение, защото на практика е осигурена поддръжка на най-актуалните методи за безжична комуникация.

Колко е бърз?

Субективното усещане за бързината на MSI Cubi 5 12M е отлично. Машината е отзивчива като настолен компютър и не се задъхва и при тежки приложения и многозадачна работа. За това свидетелстват и резултатите от тестовите приложения PCMark 10, Cinebench 23 и Geekbench 6, които можете да видите.

По отношение на графичната производителност моделът разполага с абсолютно достатъчна мощ за работа с всички офис приложения и гледане на видео с висока резолюция. До известна степен той може да свърши работа и за обработка и генериране на графично, аудио и видео съдържание, но не това е силата му. И все пак за тази цена възможностите му и в това отношение са съвсем прилични и няма да ви разочароват.

За кого и за какво е подходящ MSI Cubi 5?

Ако монтирате мини компютърът на съвместима VESA стойка на гърба на монитора (в комплекта ще намерите нужната планка и монтажни болтове), може дори да забравите, че той е там и работи за вас. Това би трябвало да ви дава ясна представа колко компактен и удобен за разполагане е MSI Cubi 5. Дори да е на показ, той е достатъчно стилен, за да създава добър имидж на вашия офис, а ако използвате USB-C за връзка с монитора, можете да сведете кабелната бъркотия до абсолютен минимум.

По отношение на приложенията, моделът покрива на практика цялата палитра от приложения за работа с интернет, имейл, офис документи и дигитални файлове. При това той не само ги поддържа, но работи с тях с отлична скорост. Не е проблем да отворите 2-3, че и повече офис програми + браузър и да се наслаждавате на гладката работа.

Друг ъгъл, от който да погледнете на тази интересна мини машина, е в ролята ѝ на медиен плеър. Тя ще се справи без проблем с възпроизвеждането и на 4K съдържание с висок битрейт и многоканален звук. А това е всичко, от което се интересуват феновете на домашното кино.


MSI Cubi 5 12M изпъква още с бързите си мрежови и безжични връзки, както и с адекватното си охлаждане и безшумна работа. Той е всичко, от което се нуждае бизнесът като функционалност и производителност, плюс удобството лесно да смени локацията си при нужда. Малкото компоненти и ниските работни температури гарантират дълъг живот и безпроблемна работа. Поддръжката на дисплеи с ултра висока резолюция осигурява комфорт за всяко работно място и повишава производителността.

Наличност и цена

Мини компютрите от серията MSI Cubi 5 са широко достъпни в търговската мрежа у нас от оторизираните партньори на производителя. Можете да разгледате налични модели тук: 

Стандартната гаранция на MSI Cubi 5 е 24 месеца. Информация за други модели и конфигурации на мини компютъра можете да  получите от изброените търговци.

Коментари по темата: „MSI Cubi 5 12M – универсален мини PC с впечатляваща производителност”

добавете коментар...

  1. Питащ

    А защо линковете са за модела 10М?

  2. Анонимен

    Минитата са практични, неслучайно вече всеки производител ги предлага.

Коментар