Intel показа процесора на бъдещето

Intel показа вчера напълно програмируем 48-ядрен процесор от ново поколение. Чипът SCC (Single-chip Cloud Computer) съдържа 1.3 милиарда транзистора и се явява развитие на проекта "Polaris" от 2007 година.

Новият процесор обаче, за разлика от своя предшественик, може да изпълнява стандартния софтуер за чиповете Intel x86, каквито са Pentium и Core.

Отделните ядра на процесора имат сравнително невисока изчислителна мощ – те са по-близо до процесора Atom, отколкото до флагмана Nehalem, разкриха от Intel на пресконференция. Но взети заедно, ядрата формират много мощен компютър.

Машините с новия процесор ще могат да "разбират" света около тях по начина, по който хората го правят, твърдят от Intel. Те ще виждат и чуват и вероятно ще говорят и извършват редица други неща, които са по възможностите на човека.

Intel обещава да замени пълните с ИТ оборудване шкафове с един или няколко многоядрени процесора от рода на SCC. Компанията демонстрира компютри с новия чип, работещи с Microsoft Visual Studio за Windows, както и други приложения.

Коментар