Чипмейкъри започват изграждане на завод във Франция

Франция ще финансира съвместен проект за производство на чипове на GlobalFoundries и STMicroelectronics  (снимка: CC0 Public Domain)

Две от най-големите компании в полупроводниковата индустрия, GlobalFoundries и STMicroelectronics, пристъпват към реализацията на проект за съвместно предприятие за чипове във Франция.

Преди по-малко от година GlobalFoundries и STMicroelectronics официално потвърдиха намерението си да изградят съвместно предприятие за производство на полупроводникови компоненти във Франция. Едва наскоро бяха приключени всички необходими одобрения, което отвори пътя за строителството.

58% от акциите в капитала на предприятието принадлежат на американската компания GlobalFoundries, чиито най-стари предприятия се намират в съседна Германия, а останалите 42% от акциите са собственост на STMicroelectronics, съобщи SeekingAlpha.

Предприятието ще бъде разположено на територията на вече съществуващия обект на STMicroelectronics близо до италианската и швейцарската граница. Френските власти са готови да осигурят целева финансова подкрепа за проекта, в съгласие с Европейската комисия.

Известни са и капиталовите инвестиции, необходими за реализацията на проекта. Те ще достигнат 7,5 милиарда евро, заедно със свързаните разходи.

Още през 2026 г. новото предприятие ще може да произвежда до 620 хиляди 300-мм силициеви пластини годишно, използвайки различни литографски стандарти до 18 нм. Ръководството на STMicroelectronics е убедено, че този проект ще увеличи годишните приходи на компанията до 20 милиарда долара.

Коментар