ЕС обмисля пълна забрана на Huawei в изграждането на 5G мрежи

Властите в ЕС са на път да забравят напълно участието на Huawei в 5G мрежите
(снимка: CC0 Public Domain)

Брюксел е все по-загрижен от липсата на действия от страна на някои страни-членки на ЕС срещу „високорискови” компании, които продължават да участват в изграждането на 5G мрежи. Европейската комисия има предвид най-вече Huawei.

Ръководството на ЕС обсъжда въпроса за задължителна забрана за участие на рисковите компании в инфраструктурни проекти в страните от региона, отбелязва Файненшъл Таймс.

Досега само една трета от страните в ЕС са забранили на Huawei достъп до критични 5G комуникации, въпреки препоръките, направени още през 2020 г., за изключване на високорискови компании от участие в технологични проекти, заяви европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон на среща с министрите на комуникациите.

„Това е твърде малко. И това представлява заплаха за колективната сигурност на Европейския съюз”, каза Бретон.

Препоръките, приети през 2020 г., включват набор от ограничителни мерки – от критерии за сертифициране до диверсификация на доставчиците. Пакетът не съдържа категорична забрана, но ако страните-членки на ЕС, включително Германия, продължат да забавят налагането на строги ограничения, Брюксел може да ги задължи да го направят, според източници на Файненшъл Таймс.

Съответната норма едва ли ще бъде въведена преди изтичане на петгодишния мандат на Европейската комисия в настоящия състав през 2024 г. – ще е необходима подкрепата на Европейския парламент и на самите страни от ЕС.

Huawei, от своя страна, заяви, че компанията се противопоставя на политизирането на въпросите на киберсигурността и изключването на играчи от инфраструктурни проекти извън разглеждането на технологичната страна на въпроса – това директно нарушава нормите на самия ЕС и неговите страни-членки.

По-рано Вашингтон обвини Huawei в незаконни дейности, кражба на технологии от американски компании и даване на фалшиви доказателства на ФБР. Властите в Съединените щати призоваха своите съюзници да блокират достъпа на китайския гигант до критична комуникационна инфраструктура.

Междувременно германски официални лица изразиха загриженост относно тесните връзки между Deutsche Telekom и Huawei и настояват за преразглеждане на законодателството и изключване на възможността за използване на китайско оборудване при изграждането на 5G мрежи.

Брюксел директно сравни технологичната зависимост от Китай с енергийната зависимост от Русия. На среща с министрите на комуникациите Бретон ги предупреди за рисковете от твърде близък контакт с китайски доставчици.

„Основното ми послание беше да напомня на страните членки [на ЕС] за необходимостта да действат спешно, за да избегнат появата на сериозни уязвимости, които ще бъдат трудни за премахване”, предупреди еврокомисарят.

Коментар